Voedingscentrum

Welke soort olijfolie moet ik gebruiken?
14 januari

Steeds meer mensen gebruiken olijfolie om een mediterraans tintje aan een gerecht te geven. In veel supermarkten en delicatessenwinkels worden daarom verschillende soorten olijfolie verkocht: olijfolie extra vierge, olijfolie vierge, olijfolie en olie. Soms worden ook andere namen gebruikt, bijvoorbeeld: traditioneel (=olijfolie vierge), mild (= olijfolie), classico(= olijfolie). Het verschil tussen de verschillende soorten olijfolie zit 'm in de zuurgraad, rookpunt, smaak en de prijs van de olie. De olijfolie extra vierge heeft de pittigste smaak, terwijl de olijfolie neutraler van smaak is. De olijfolie extra vierge heeft door zijn sterkere smaak ook een hogere prijs.

De keuze van het gerecht dat je gaat bereiden is bepalend voor de soort olijfolie die je het beste kunt gebruiken. Indien olijfolie in een salade of dressing wordt gebruikt, is een olijfolie extra vierge een goede keus. De sterke olijfsmaak komt hierin goed tot zijn recht. Door het verhitten van een olijfolie bij het bakken, braden en wokken gaat een deel van de smaak verloren. Het is daarom niet aan te raden hierbij een olijfolie extra vierge te gebruiken. Een goedkopere neutralere olijfolie volstaat dan ook prima.

Frituren met olijfolie kan ook. Gebruik bij frituren altijd een olijfolie vierge of een gewone olijfolie. Bij frituren wordt de olie tot 180 graden verhit, waarbij met een olijfolie extra vierge schadelijke stoffen kunnen ontstaan. Frituren met een olijfolie extra vierge wordt daarom afgeraden.