Ingezonden persbericht


Personeel en Organisatie en ARBO: van 14 tot en met 16 januari 2003 in Amsterdam RAI

Trends voor P & O 2003: vacaturesites in opkomst

In 2002 is het gebruik van uitzendkrachten sterk afgenomen. Ook interim-managers, werving- en selectiebureaus en headhunters zijn in 2002 minder vaak ingeschakeld. Door Nederlandse personeelsmanagers wordt steeds vaker gebruik gemaakt van vacaturesites. Relatief goedkope middelen als het gebruik van websites als Jobnews of Monsterboard en het plaatsen van personeelsadvertenties op de eigen sites zijn toegenomen ten opzichte van 2001.

Dit blijkt uit het onderzoek Trends voor P&O 2003 van ibt marktonderzoek dat onlangs in opdracht van Amsterdam RAI en uitgeverij Kluwer is uitgevoerd. Voor het onderzoek is ruim 340 personeelsmanagers gevraagd naar de belangrijkste trends en ontwikkelingen in hun vakgebied. Dat gebeurde in voorbereiding op de vakbeurzen Personeel en Organisatie en ARBO die van 14 tot en met 16 januari 2003 in de RAI worden gehouden.

Personeelsbehoud
Uit het onderzoek blijkt tevens dat de Nederlandse personeelsmanager zich door de huidige economische situatie genoodzaakt ziet een andere invulling te geven aan de functie. Werving en selectie verdwijnt naar de achtergrond. De HR-functies zoals ze nu bestaan, zullen worden overgenomen door het lijnmanagement. De nadruk zal steeds meer worden gelegd op het bijscholen van lager opgeleiden, vanwege tekorten aan hoger opgeleiden. Er is tenslotte nog steeds sprake van frictie op de arbeidsmarkt. Loyaliteitsontwikkeling en personeelsbehoud (meer aandacht voor de medewerker) zullen naar verwachting een belangrijk aandachtspunt blijven voor de HR-manager.

Carrière
Een andere opvallende conclusie is dat volgens de personeelsmanagers de werknemer anno 2002 meer vrije tijd belangrijker vindt dan geld, maar tegelijkertijd zijn of haar carrière belangrijker vindt dan voorheen. Tegelijkertijd zijn ruim zes op de tien personeelsmanagers het erover eens dat werknemers momenteel hogere salariseisen stellen dan een aantal jaren geleden.

In de gezondheidszorg wordt de werknemer anno nu door de meeste personeelsmanagers overigens minder betrokken gevonden dan gemiddeld. In de zakelijke dienstverlening vindt men de hedendaagse werknemer juist vaker dan gemiddeld even betrokken als een aantal jaren geleden.

Het rapport Trends voor P & O 2003 wordt in januari 2003 gepresenteerd. Gezien de voortdurende veranderingen in het HR-landschap zijn Amsterdam RAI en Kluwer van plan met regelmaat dergelijke trend surveys te houden.

Amsterdam RAI staat van 14 tot en met 16 januari 2003 in het teken van human capital. De toonaangevende vakevenementen ARBO en Personeel en Organisatie zullen drie dagen lang alles op het gebied van mens en organisatie herbergen.

Amsterdam, 19 december 2002