Fiscaal wanbeleid beheerst de PEX

DEN HAAG, 20030114 -- Als de bewindslieden op 28 januari terugkeren van het kerstreces, kunnen vooral Donner en De Boer hun borst nat maken. De postvakjes van respectievelijk de ministers van Justitie en Verkeer puilen uit. Donner ziet acht Kamervragen tegemoet, De Boer negen.

Van de acht Kamervragen die bij Donner zijn ingediend, gaan er vier over fiscaal wanbeleid. Zo is de CDA'er onder meer opheldering gevraagd over het falen van politie en justitie bij de bestrijding van fiscale fraude en het niet innen door het OM van een half miljard euro aan fiscale boetes. LPF'er De Boer krijgt maar liefst negen vragen voor zijn kiezen. Over de slechte dienstverlening van personenvervoer bijvoorbeeld, en over de invoering van de dodehoekspiegel en de veiligheid van en voorlichting aan passagiers bij brand en ongelukken.

"Onderin" zijn weinig verrassingen te melden. Of het moeten de drie Kamervragen voor minister Hoogervorst zijn. Opmerkelijk omdat de bewindsman op Financiën zijn totaal in het nieuwe jaar met eenderde zag stijgen. Net als Donner mag de VVD'er zich verantwoorden over de fiscale fraude in het land. Hoogervorst blijft met twaalf vragen laatste, net achter premier Balkenende wiens ministerie van Algemene Zaken maar zelden tekst en uitleg hoeft te geven. De CDA-lijsttrekker kan zich dus volledig richten op de verkiezingsstrijd.

Over strijd gesproken: minister Donner van Justitie is de eerste die de grens van honderd Kamervragen heeft bereikt. Het gat met de achtervolgers wordt niet groter, want ook Remkes (Binnenlandse Zaken, 76), De Boer (Verkeer & Waterstaat, 72), De Geus (op zijn tweede ministerie Volksgezondheid, 71) en De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken, 70) draaien bovenin nog volop mee. Benieuwd of er bij de komende kabinetsformatie en verdeling van de ministeries rekening gehouden wordt met deze "lastige" departementen. Wie weet kan de Parlementaire Exchange Index een goede raadgever zijn...

Na Amsterdam heeft Den Haag nu ook zijn eigen officiële exchange index. In de vorm van de Parlementaire Exchange Index (PEX Index) wordt wekelijks bijgehouden hoeveel officiële Kamervragen er gesteld worden en aan wie. Het aantal punten geeft een indicatie van de bedrijvigheid in het parlement dan wel de onduidelijkheden in het beleid. Naast het weektotaal wordt ook per minister bijgehouden hoeveel vragen hij voorgeschoteld krijgt.