Ingezonden persbericht

Snoeien in opleiden drukt de resultaten van bedrijven

BERKEL EN RODENRIJS, 20030114 -- Bedrijven die snoeien in het opleiden van hun personeel, snijden in hun eigen vingers... Nu de economie stagneert lijken bedrijven ten onrechte te snoeien in opleiding en training van hun personeel. Onderzoeken tonen aan dat dit regelrecht ten koste gaat van het bedrijfsresultaat. Snijden de Nederlandse bedrijven in hun eigen vingers?

Recente wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat bedrijven die wel investeren in opleiding van hun personeel betere resultaten boeken én hun talentvol personeel langer aan zich kunnen binden.

Zo stelde onderzoekers van Knowledge Asset Management, een toonaangevend bureau uit de Verenigde Staten, na 5 jaar uitgebreide studie, recentelijk vast dat bedrijven die wel investeren in opleidingen een significant betere 'shareholders value' realiseerden dan bedrijven die niet investeerden in de opleiding van hun mensen. Vrijwel alle bedrijven die bovengemiddeld investeerden in opleiding en training presteren beter dan de andere bedrijven in het onderzoek. Het omslagpunt ligt al bij zo'n ¤ 1.000 per werknemer per jaar.

Daarnaast zijn bedrijven die investeren in scholing beter in staat om te gaan met de snelle veranderingen. Blijkbaar beseffen bedrijven die in de opleidingsbudgetten snoeien niet dat 'het kunnen en mogen leren' in de Top 5 staat van bindings- en motivatoren van werknemers. Het niet meer kunnen leren is voor veel werknemers (waaronder dus ook de zeer talentvolle...) een reden om van baan te veranderen. Dat laatste veroorzaakt ook nog eens productiviteitsverlies en extra werving- en selectiekosten.

Tien tips voor meer rendement in bedrijfsopleiden. De IBCT (International Board of Certified Trainers), een non-profitorganisatie, heeft op haar website 10 praktische tips om op een rationele en economisch verantwoorde manier een beter rendement met opleiden te realiseren. Surf naar www.ibct.nl/newsletter.asp . Deze tien tips sorteren meer effect op het bedrijfsresultaat dan het ondoordacht snoeien in opleiding en ontwikkeling van het human capital.