VERENIGING VNO-NCW

Schraven: doorgaan met marktwerking en privatisering

DEN HAAG, 14 JANUARI 2003 'Een nieuw kabinet moet vanuit een pragmatische invalshoek ruimte geven aan marktwerking en privatisering. Met marktfundamentalisme of overheidsabsolutisme is geen marktordeningsproces gebaat.' Dit zei Jacques Schraven, voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW dinsdag tijdens een bijeenkomst over marktordening van de PvdA in Den Haag. Schraven ergerde zich aan de vaak dogmatische wijze waarop de discussie de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden.

Schraven waarschuwde het belang van marktwerking en privatisering niet uit het oog te verliezen. Hij wees op een nieuw rapport van de Europese Commissie. Daaruit komt naar voren dat als geen werk was gemaakt van structurele hervormingen op de Europese product- en arbeidsmarkten, naast loondiscipline, er vandaag in de EU 5 à 6 miljoen minder banen en 2 miljoen méér werklozen zouden zijn. Vier jaar liberalisering van de Europese 'netwerksectoren' (elektriciteit en telecom) droeg voor 4 procentpunt bij aan de groei (voor Nederland gaat om 20 miljard euro) en 6 procentpunt aan de banengroei.

Volgens de werkgeversvoorzitter moet liberalisering en privatisering in beginsel positief tegemoet getreden worden. De marktsector kan in het algemeen snel, flexibel en effectief inspelen op nieuwe uitdagingen en ontwikkelingen, waardoor consumenten een goede prijs/kwaliteitsverhouding en meer keuzevrijheid krijgen. De overheid moet zich beperken tot het opleggen van goede spelregels en het organiseren van effectief toezicht om zaken als toegang, kwaliteit en concurrerende prijzen veilig te stellen. Bij monopolievorming kunnen aanvullende regels nodig zijn.

'Het beleid van structurele hervormingen werpt zijn vruchten af. Het is de moeite waard de liberalisering van de netwerksectoren voort te zetten', aldus Schraven. 'Zonder dogmatiek, maar met scherpte en nauwkeurigheid. Marktwerking vraagt om maatwerk. Elke sector en iedere situatie moet zorgvuldig op zijn eigen merites worden beoordeeld.'

Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167(anders via Roelf van der Kooij 06-51284588 of Wytze Russchen 06-55761908).

14 jan 03 19:30