Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Koninklijke onderscheiding voor dr. Walburg, directeur Jellinek

Professor dr. Jan Walburg krijgt een Koninklijke onderscheiding vanwege zijn verdiensten voor de gezondheids- en verslavingszorg en voor de kwaliteitszorg en professionalisering van de Jellinek-kliniek. Walburg is door Hare Majesteit de Koningin benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Staatssecretaris Ross-Van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft hem de onderscheiding dinsdagavond in Amsterdam opgespeld.

De scheidend directeur en voorzitter van de Raad van Bestuur van de Jellinek heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de professionalisering van deze kliniek tot een toonaangevende instelling in de verslavingszorg. Daarnaast leverde Walburg als voorzitter van het college van deskundigen van de stichting Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector een belangrijke bijdrage aan het HKZ-Harmonisatiemodel. Dit model vormt een blauwdruk voor alle HKZ-certificatieschemas. Walburg ontwierp ook voor de GGZ-sector een certificatieschema. Verder vervult Walburg verschillende bestuurlijke functies op het terrein van de gezondheidszorg en is hij als hoogleraar kwaliteitsmanagement actief in de wetenschap. Sinds 1 januari is Walburg directeur van het Trimbos instituut, landelijk kennisinstituut ter bevordering van de geestelijke gezondheid van mensen.

Ross-Van Dorp prijst Walburg om de manier waarop hij de verslavingsproblematiek in kaart bracht en deze herkenbaar maakte voor de politiek en het grote publiek. Verder gaf zij bij de uitreiking aan dat de verslavingszorg de patiënt steeds als uitgangspunt moet blijven zien. De verslavingszorg moet laagdrempelig zijn en het juiste product leveren aan de patiënten. En dat kan alleen als je als zorgsector of zorginstelling middenin de samenleving staat.