Nieuw-Vlaamse Alliantie


Wanneer maatregelen tegen stijging Vlaamse werkloosheid? (14/01/03)

In december 2002 gingen in Vlaanderen 100 jobs per dag verloren. De open Vlaamse economie is uitermate gevoelig voor de internationale economische terugval. De toestand wordt erger en erger. In die mate zelfs dat de Vlaamse minister van tewerkstelling gewaagt van structurele werkloosheid.

Zo kan het niet langer. De actieve welvaartstaat bestaat alleen in de virtuele "Slangentaal" van Verhofstadt
. De realiteit is anders: sluitingen, faillissementen, delocalisaties, toenemende werkloosheid en een schrikwekkende jeugdwerkloosheid.

De federale overheid onderneemt niets, eenvoudigweg omdat de werkloosheid enkel toeneemt in Vlaanderen
. Minister Landuyt, die staat erbij en kijkt ernaar. Hij heeft geen reële bevoegdheden.

Het Belgische niveau blokkeert de Vlaamse welvaart. De N-VA eist dringende, fundamentele maatregelen om het Vlaamse welzijn en de Vlaamse welvaart te vrijwaren:

* Vlaanderen en Wallonië moeten hun eigen tewerkstellingsbeleid kunnen voeren. Niet alleen de N-VA zegt dit, ook de OESO en het IMF herhalen voortdurend deze aanbeveling.

* De Vlaamse loonkostenhandicap moet weg. Gezondheidszorg en gezinsbijslag moeten uit de loonkost. De niet-arbeidsgebonden risico's moeten gefinancierd worden met algemeen fiscale middelen.
* Het Vlaamse ondernemerschap moet maximaal gestimuleerd en ondersteund worden. De VLD laat het terzake volledig afweten.
* De wet op het gerechtelijk akkoord moet dringend aangepast worden. Paars-groen heeft dit beloofd maar ook hier komt niets van in huis.

* De aftrekbaarheid van de gewestelijke milieubelastingen moet heringevoerd worden. De hervorming van de vennootschapsbelasting is op dit punt nefast voor de Vlaamse textielsector, die zware klappen krijgt.

De balans van paars-groen ook inzake de actieve welvaartstaat is negatief. Een volledige Vlaamse bevoegdheid terzake kan een oplossing brengen.

Auteur:
Geert Bourgeois, Algemeen Voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be