BASF

BASF versterkt positie in segment kunststoffen

BASF AG heeft vandaag over twee transacties een definitieve overeenkomst getekend met het bedrijf Honeywell International. BASF heeft hierbij de wereldwijde handel van Honeywell op het gebied van technische kunststoffen overgenomen. De andere transactie betreft de verkoop van de wereldwijde activiteiten van BASF op het gebied van nylon vezels aan Honeywell.

Door deze transacties zal BASF niet meer actief zijn op de markt van vezels en zich concentreren op de handel in kunststoffen. Deze laatste omvat ook styreen, polyurethaan en halffabrikaten voor nylon.

Met de acquisitie van de handel in technische kunststoffen zal BASF haar positie in deze markt significant versterken en zal zij in staat zijn om haar klanten een breder productenpakket aan te bieden. De handel van Honeywell op het gebied van de technische kunststoffen had in 2001 een omzet van ongeveer 350 miljoen euro. Deze omzet gecombineerd met die van BASF op de gebieden van technische kunststoffen en halffabrikaten voor nylon zou in 2001 een pro-forma omzet van bijna 2 miljard euro hebben opgeleverd.

BASF zal Honeywell een bedrag van 170 miljoen Amerikaanse dollar contant betalen en alle activiteiten in de nylon vezel handel overdragen. BASF ontvangt van Honeywell binnen één jaar na het sluiten van de transactie een bedrag van 80 miljoen dollar. Verwacht wordt dat de twee transacties in de loop van het eerste half jaar van 2003 zullen worden afgesloten, afhankelijk van de regulatieve goedkeuring in verschillende rechtsgebieden.

Overeenkomst technische kunstsstoffen
Als gevolg van deze transactie zal BASF haar positie als een toonaangevende wereldwijde leverancier van technische kunststoffen versterken. Deze overeenkomst omvat de wereldwijde productiefaciliteiten, activa met betrekking tot onderzoek en ontwikkeling en verkoop- en technische servicelocaties. Ongeveer 500 medewerkers van Honeywell zijn werkzaam in deze handel.

BASF zal het wereldwijde portfolio van technische kunststoffen van Honeywell verkrijgen, welke voornamelijk is samengesteld uit de productlijn Capron® nylon en mengsels (polyamide). Deze producten zullen het productportfolio van BASF op dit gebied aanvullen. Dit productenpallet omvat de producten Ultradur® thermoplastic polyester (PBT), Ultraform® acetal copoly-mer (POM), Ultrason®E polyethersulfone (PES) en Ultrason®S polysulfone (PSU), en Ultramid® nylon-based technische kunststoffen.

Deze acquisitie zal het aanbod van BASF aan haar klanten, met name in de auto-, verpakkings- en elektrische- en elektronische industrie versterken. De topproducten van Honeywell en de uitstekende, over meer dan 40 jaar gegroeide klantencontacten van de onderneming openen voor BASF deuren naar nieuwe markten en nieuwe producttoepassingen.

Overeenkomst Nylon vezels
De activiteiten in polyamid vezels die BASF heeft verkocht omvatten den business van de nylon 6 tapijt vezel, die met name wordt toegepast in de autoindustrie als door toeleveranciers voor woninginrichtingsbedrijven. Meerdere productlijnen van nylongarens die worden gebruikt voor de bekleding in auto's als ook Zeftron®200 die worden gebruikt in de meubelindustrie.

De transactie omvat de productielocaties voor vezels, de onderzoeksfaciliteiten en verkoopkantoren in Noord Amerika als ook BASF Hua Yuan Nylon (BHYN) Company Limited, gevestigd in Shanghai, China. Er werken ongeveer 1.600 BASF- medewerkers bij deze bedrijfsonderdelen.

De fabrieken voor nylon en halffabrikaten van BASF zijn geen onderdeel van deze overeenkomst.

BNL 14 jan 2003

---

Voor nadere informatie:

BASF Nederland B.V.
Barbara Onsman-van Logtestijn
tel: 026 - 3717 457
fax: 026 - 3717 203