Deelgemeente Oud-West Amsterdam


Dagelijks Bestuur Oud-West is voor afschaffing wielklem

14 januari 2003

Het Dagelijks Bestuur (DB) heeft onlangs besloten om de Stadsdeelraad voor te stellen de wielklem per 1 april 2003 als handhavingmiddel af te schaffen. Gelijktijdig wil het DB dat er meer gecontroleerd wordt op straat, zodat de pakkans voor niet betalers toeneemt. Dit blijkt uit de ervaringen elders in Amsterdam (Oud-Zuid); de netto opbrengst van het parkeren blijft hetzelfde en er is minder agressie tegen de parkeercontroleurs.

Het voorstel van het Dagelijks Bestuur wordt besproken op 20 januari in de Raadscommissie Stadsdeelwerken. De Stadsdeelraad neemt vervolgens het definitieve besluit op 11 februari.

In het Programakkoord 2002-2006 van stadsdeel Oud-West is door de coalitiepartijen vastgelegd dat er een voorstel komt richting de Stadsdeelraad voor afschaffing van de wielklem gebaseerd op ervaringen elders in de stad. Het Programakkoord vermeldt de volgende criteria: vergroting van de pakkans, gelijke opbrengst van het parkeren en minder agressie tegen parkeercontroleurs.

In stadsdeel Oud-Zuid is eind 2001de wielklem afgeschaft. Argumenten hiervoor waren dat de wielklem klantonvriendelijk is en de handhaving gebeurt met de auto en is daardoor relatief duur. Er is veel agressie tegen parkeercontroleurs. Handhaving met wielklem en dus met auto is milieuonvriendelijker dan zonder wielklem. En tot slot zou de pakkans groter zijn bij handhaven zonder wielklem omdat er tegen dezelfde kosten meer mensen op straat lopen om te controleren. Eind 2002 volgde een evaluatie van de gevolgen van de afschaffing van de wielklem. Hieruit blijkt dat het aantal uitgeschreven naheffingsaanslagen fors is gestegen (ruim drie keer zoveel per kwartaal), waaruit blijkt dat de pakkans is vergroot. Ook is het percentage betalende niet vergunninghouders licht gestegen van 70% in 2001 naar 72% in 2002. Daarnaast is er minder agressie tegen de parkeercontroleurs. Al met al is de afschaffing van de wielklem een succes te noemen.
Een goede reden voor het Dagelijks Bestuur van Oud-West om de Stadsdeelraad voor te stellen de wielklem per 1april 2003 af te schaffen.