European Commission

EO/03/2 14 januari 2003

Ombudsman aanvaardt weigering toegang tot documenten inzake terrorisme

De Europese Ombudsman, Jacob Söderman, heeft aanvaard dat Europol gerechtigd is publieke toegang te weigeren tot documenten van een conferentie over terrorisme welke gehouden werd in 2001. De weigering is gebaseerd op de regelgeving van Europol inzake de toegang van het publiek tot documenten(1)
.

Volgens Europol, "zou het vrijgeven van specifieke informatie betreffende het functioneren van de nationale overheden en de werking van Europol in botsing kunnen komen met de efficiëntie van de bestrijding van terroristische misdrijven."

De Ombudsman aanvaardde deze motivering, stellende dat "politiewerk per definitie noodzakelijkerwijze inhoudt dat informatie en documenten worden behandeld welke in het belang van de burgers geheim dienen te worden gehouden".

Achtergrond

In februari 2001 werd in Madrid een conferentie over terrorismebestrijding gehouden. Een Nederlandse burger vroeg aan Europol toegang tot de voorbereidende documenten van de conferentie, het verslag van de conferentie en het document waarmee de conferentie werd afgesloten. Nadat Europol weigerde, diende de burger in kwestie een klacht in bij de Ombudsman.

Het besluit van de Ombudsman kan gevonden worden op zijn website op het volgende adres :

http://www.euro-ombudsman.eu.int/decision/nl/020785.htm

Voor meer informatie, gelieve contact op te nemen met de Heer Olivier Verheecke, Juridisch Hoofdadviseur, tel: +33 (0) 3 88 17 24 29

(1)
Europol past bij analogie het Besluit van de Raad van 20 december 1993 inzake de toegang van het publiek tot documenten van de Raad (PB 1993 L 340/43) toe.