Hoofdbedrijfschap Afbouw en Onderhoud


Hoofdbedrijfschap Afbouw en Onderhoud vol vertrouwen van start

"Na jaren van vele zeer pittige gesprekken en langdurige onderhandelingen hebben we als sectoren elkaar gevonden. Na zorgvuldige voorbereiding gaan we nu vol vertrouwen aan de gang; fijn dat alle organisaties daar nu ook aan meedoen".

Zo verwoordde dinsdag 14 januari 2003 voorzitter J. van de Kant in de eerste bestuursvergadering van het Hoofdbedrijfschap Afbouw en Onderhoud in Rijswijk de gevoelens. Met de instelling van het Hoofdbedrijfschap per 1 januari 2003 behoren Bedrijfschap Schildersbedrijf, Bedrijfschap STS: en de Federatie van Afbouw Bedrijfschappen tot het verleden. De eerste vergadering vond plaats in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Sociaal-Economische Raad en ministerie van SZW.

'Goedlopende machine'
J. van de Kant die, als onafhankelijk voorzitter bij Koninklijk Besluit wordt benoemd, riep nadrukkelijk op tot goede samenwerking. "Laten we er met inachtneming van ieders standpunt van het HAO een goed lopende machine maken. Er zal af en toe kritiek zijn, er zullen compromissen nodig zijn en blijven, maar ik vertrouw erop dat met een positieve insteek gewerkt kan worden voor de belangen van de sector".

13 leden tellend bestuur
Het Algemeen Bestuur van het HAO telt 13 leden, waarvan 8 van ondernemerszijde (4 KV FOSAG, 3 van de NOA en 1 van de WVB). Daarnaast 5 van werknemerszijde: 3 van FNV Bouw en 2 van de Hout- en Bouwbond CNV. Het bestuur vergadert 8 keer per jaar (openbaar). De WVB stelde in een verklaring dat men de uitnodiging om de zetel weer te bezetten aanneemt, ook medezeggenschap wil, maar zich bij voorstellen steeds zeer kritisch zal opstellen en altijd zal kijken naar de praktische toegevoegde waarde voor bedrijven. Het bestuur sprak o.m. van een uitdaging die nu voortvarend wordt opgepakt in de verwachting en het vertrouwen dat over drie jaar ieder overtuigd is van de meerwaarde van het Hoofdbedrijfschap.

Commissies en klankbordgroepen
Naast het AB zijn er twee publiekrechtelijke Commissies. De Sectorcommissie Schilders- en afwerkingsbedrijf telt 16 leden: 6 FOSAG-leden, 2 WVB-leden, 6 FNV- en 2 CNV leden. De Sectorcommissie Stukadoors-, afbouw, terrazzo- en vloerenbedrijf bestaat uit 12 leden: 6 namens de NOA, 4 van het FNV en 2 namens CNV. De commissies adviseren over hun werkterrein en begeleiden de uitvoering van activiteiten op hun werkterrein. Om ook rechtstreeks afstemming te houden met bedrijven komen er vier klankbordgroepen.

Het HAO telt ca. ruim 60 medewerkers, verdeeld over diverse teams en projecten. De directie bestaat uit directeur a.i. M. Sijtsma en adjunct-directeur M. Wichman.

Kennis en informatiecentrum
Het Hoofdbedrijfschap Afbouw en Onderhoud heeft een ander takenpakket dan de voorgaande bedrijfschappen. Het productenpakket is sterk afgestemd op de wensen van de sector: minder gericht op individuele ondersteuning van bedrijven en op trends, meer vraaggericht en meer voor het collectief, met name als makelaar in informatie. Het HAO is daarmee het kennis-, informatie- en innovatiecentrum van en over de sector afbouw en onderhoud. Activiteiten richten zich o.m. op innovatie, instroom van nieuwe vakmensen, ondersteuning van de bedrijven waar het gaat om, b.v. modern personeelsbeleid of benadering van de particuliere markt.

Het bestuur behandelde in de eerste vergadering met name enkele formele zaken: het Instellingsbesluit, de bestuursamenstelling en de registratie-, heffings- en subsidieverordeningen. Deze dienen, met de goedkeuring van de SER en de ministeries, als wettelijke basis voor de beleidsbepaling, heffing en de activiteiten van het nieuwe Hoofdbedrijfschap. Ook de Begroting 2003 van het HAO en het onderliggende werkplan werd, met enkele kleinere wijzigingen, aangenomen. Het budget voor 2003 is bijna 20 miljoen Euro, waarvan o.m. ca. 12 miljoen Euro via heffingen en ca. 5 miljoen uit de reserve. Dit budget is structureel minder dan het totaalbudget van de oude schappen. De lasten voor de bedrijven (heffingen) zullen daardoor in 2003, afhankelijk van de bedrijfssituatie en de omzet, gemiddeld tussen de 10 en 20% naar beneden gaan.

Verdeeld over 5 branches telt de sector Afbouw en Onderhoud bijna 13.000 bedrijven met 55.000 werknemers en een omzet van ca. 3.5 miljard Euro. De vijf branches zijn: schilders en wandafwerkingsbedrijven, stukadoors, wand- en plafondbedrijven, vloeren en terrazzo en totaalonderhoudsbedrijven.


---

---