Bond van Nederlandse Architecten

Ronald McDonald VU Kinderstad
Aankondiging Jonge Architectenprijsvraag 2003

Jonge Architectenprijsvraag 2003
De Jonge Architectenprijsvraag 2003 gaat binnenkort van start. Architecten en aankomende architecten kunnen hun krachten wijden aan Ronald McDonald VU Kinderstad op het dak van de VU Kinderkliniek. Het programma omvat een multifunctionele ruimte van 650 m2 waarin onder meer plaats moet zijn voor functies als een theater, een spottersnest, een spelershome en een infotheek. Uit de winnaars van de prijsvraag wordt de architect voor het project gekozen. De Bond van Nederlandse Architecten BNA en het Ronald McDonald Kinderfonds schrijven samen de wedstrijd uit voor jonge en aankomende architecten. Het Ronald McDonald Kinderfonds wil met de prijsvraag tot de keuze van een architect komen voor de realisatie van het project. De BNA stimuleert met de prijsvraag de vakbeoefening door jonge en aankomende architecten.

Ronald McDonald VU Kinderstad
Op Wereld Kinderdag, woensdag 20 november 2002, hebben het Ronald McDonald Kinderfonds en het VU Medisch Centrum de plannen bekend gemaakt over VU Kinderstad. Een 'stad' van 630m², die wordt gevestigd op de bovenste verdieping van de VU Kinderkliniek. Kinderen kunnen in Ronald McDonald VU Kinderstad even vergeten dat ze ziek zijn. Het is een plek waar ze tot rust kunnen komen en kunnen spelen. Via een webcam kunnen zelfs de dieren in Artis gevolgd worden en in het 'spottersnest' bekijken de zieke kinderen, ook vanuit bed, de vliegtuigen van Schiphol. In 2005 wordt VU Kinderstad opgeleverd. Het idee van VU Kinderstad is zes jaar geleden ontstaan bij de medewerkers van de VU Kinderkliniek. De medewerkers wilden iets extra's doen voor de zieke kinderen die daar behandeld worden. Als zieke kinderen bovenal kind kunnen zijn, bevordert dit het herstel van hun ziekte. De plannen van VU Kinderstad passen in het tienjarenplan van het Ronald McDonald Kinderfonds waardoor de handen ineen zijn geslagen.

Inschrijving
De ontwerpwedstrijd begint op 15 januari 2003 met het verzenden van het programma van eisen en projectgegevens aan de deelnemers. Inschrijven is mogelijk vanaf 16 december 2002, vanaf die datum is ook het wedstrijdprogramma beschikbaar. Toezending van deze informatie is nu al aan te vragen via het prijsvraagsecretariaat per e-mail , per post , per fax of telefonisch . Alle informatie wordt ook gepubliceerd op WeBNA .

De Jonge Architectenprijs is een initiatief van de Stichting Jonge Architectenprijs. Eerder zijn acht prijsvragen uitgeschreven. De laatste editie, met als onderwerp Het Wilde Wonen, is in samenwerking met de BNA georganiseerd. De BNA neemt nu de fakkel over.

Amsterdam, 27 november 2002