Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven

Bredewater 8 Postbus 7259 2701 AG Zoetermeer Tel. (079) 352 30 00 Fax (079) 351 54 78 E-mail: colo@colo.nl

:: Drie leerbedrijven genomineerd voor Prijs beste leerbedrijf 2002

Zoetermeer, 10 december 2002

Drie leerbedrijven zijn door een deskundige jury genomineerd voor de prijs 'Beste Leerbedrijf 2002'. Het gaat om Bam Techniek B.V. in Veenendaal, voorgedragen door Intechnium, de Coöperatie Fruitmasters in Geldermalsen, voorgedragen door Aequor, en Haarmodegroep Salon Modern in Groot-Ammers, voorgedragen door KOC Nederland. De kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven droegen in totaal zeventien bedrijven voor, een recordaantal in de geschiedenis van de prijs. Op 15 januari 2003 zal de prijs worden uitgereikt.

Het beroepsonderwijs is een van de belangrijkste pijlers van de Nederlandse economie. Een belangrijk aspect van de opleidingen in het beroepsonderwijs is de beroepspraktijkvorming, het leren op de werkplek. De kwaliteit van de beroepspraktijkvorming is de dagelijks zorg van de kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven en meer dan 150.000 leerbedrijven. Leerbedrijven zijn bedrijven waar mbo'ers in de praktijk worden opgeleid, naast het theoretisch deel van de opleiding dat wordt verzorgd door een regionaal opleidingen centrum (roc). Leerbedrijven worden geselecteerd en gecertificeerd door kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven (voorheen landelijke organen beroepsonderwijs), die hiermee zorgdragen voor voldoende aanbod en kwaliteit van de beroepspraktijkvorming. De Prijs voor het beste leerbedrijf is vijf jaar geleden ingesteld door minister Ritzen van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen om het leren in de praktijk te stimuleren en onder de aandacht te brengen.

Feestelijke uitreiking
De prijs zal op 15 januari 2003 worden uitgereikt. Dit jaar organiseert Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven te Zoetermeer, de prijsuitreiking voor het eerst. In voorgaande jaren werd dit gedaan door de inmiddels opgeheven stichting Beroepenwedstrijden Nederland (sBN). Voorafgaand aan de prijsuitreiking zal een politiek debat plaatsvinden over de maatschappelijke en politieke betekenis van het middelbaar beroepsonderwijs. Colo biedt de genodigden tevens een nieuwjaarslunch aan.

Kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven
De drie genomineerde leerbedrijven zijn voorgedragen door het kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven dat voor hun branche werkt. Kenniscentra behartigen per branche of sector de belangen van het bedrijfsleven in het beroepsonderwijs. Zij hebben een aantal wettelijke taken op het terrein van de kwalificatiestructuur, de beroepspraktijkvorming en de examinering. Met een uniek netwerk van opleidingsadviseurs bewaken en bevorderen zij de kwaliteit van de leerbedrijven. De kenniscentra hebben een duurzame relatie met zowel het bedrijfsleven als het onderwijs. Ze combineren de vraag vanuit de arbeidsmarkt met het onderwijsaanbod en vanuit deze kennis adviseren zij. Op deze manier worden vernieuwingen in 'het leren' door de kenniscentra gestimuleerd.

Colo
Colo verenigt de kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven. In het belang van haar leden volgt Colo de maatschappelijke ontwikkelingen en het overheidsbeleid op de voet en probeert deze te beïnvloeden. Het verzamelen en toegankelijk maken van kennis ziet Colo als één van haar kerntaken. Voor de kenniscentra treedt Colo op als adviesorgaan, beleidsontwikkelaar en belangenbehartiger.

Deze
pagina is vernieuwd op 10 december 2002. Vragen of opmerkingen over de site? Stuur ons een e-mail.

© Colo 2002. Gebruik van gegevens en teksten is met bronvermelding vrijelijk toegestaan. Commercieel gebruik van deze gegevens is niet toegestaan.

Colo is de vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven. Met en namens de leden behartigt Colo de belangen van het bedrijfsleven in het beroepsonderwijs.