LTO Nederland

WLTO Jaarcongres en vakgroepjaarvergaderingen

WLTO Jaarcongres Ondernemers in alle staten

Dinsdag 17 december 2002 - Persbericht

Ondernemers in alle staten, dat is het thema van het WLTO Jaarcongres, dat op 15 januari 2003 wordt gehouden in Hotel Schiphol A4 te Hoofddorp. Vooruitlopend op de Provinciale Statenverkiezingen doet de WLTO een dringend beroep op de politiek om goede randvoorwaarden en daarmee een gezond economisch klimaat te scheppen voor de Nederlandse agrariër. Hierdoor kunnen zij optimaal ondernemen en behouden zij hun internationale toppositie. Vier statenleden uit Noord- en Zuid-Holland en drie topondernemers zijn uitgenodigd hun visie te geven.

Voorafgaand aan het jaarcongres komen de vakgroepen bijeen voor hun jaarvergadering. Tijdens deze vergadering komen onder meer het jaarverslag van de vakgroep over 2002, het beleidsplan 2003 en de begroting voor 2003 aan de orde. U bent hierbij van harte welkom. (Aanmelden)

Achtergrond thema
Nederlandse agrarisch ondernemers staan al jaren wereldwijd aan de top. Kwaliteitsproducten en hoogwaardig ondernemerschap leiden tot een meer dan goede exportprestatie. Het is voor ondernemers een uitdaging te voldoen aan eisen van de wereldhandel. Willen zij kunnen inspelen op die uitdaging dan moeten daar mogelijkheden voor zijn in eigen land. Dat houdt in een gezond economisch klimaat waar ondernemers kúnnen ondernemen. Zij zijn hiervoor voor een groot deel afhankelijk van de overheid. Die bepaalt de randvoorwaarden waarbinnen kan worden gewerkt met regelgeving en lastendruk, en met beleid op het gebied van ruimtelijke ordening, milieu, water en arbeid. De huidige randvoorwaarden werken echter eerder verstikkend dan stimulerend en maken het de ondernemer moeilijk zo niet ondoenlijk te kunnen ondernemen. Positieve prikkels in een positief ondernemersklimaat zijn dus onontbeerlijk

Met behulp van inleidingen, videoportretten en discussies wil de WLTO op tafel krijgen op welke manier een ondernemer zijn of haar kansen kan benutten en in hoeverre het (agrarisch) ondernemerschap wordt beïnvloed en afhankelijk is van de politiek en overheid. Met dit jaarcongres beoogt de WLTO ook de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart 2003 alvast op de agenda te zetten.

Tijd en thema Vakgroepjaarvergaderingen

9.30 uur: Jaarvergaderingen van de vakgroepen

- Akkerbouw, Vollegrondsgroente- en Fruitteelt, met als thema: vernieuwen, verbreden, verdiepen

- Tuinbouw, met als thema: glastuinbouw in alle staten(uitbreiding EU)
- Veehouderij

12.15 13.30 uur: Lunch

Programma jaarcongres Ondernemers in alle staten

13.30 uur: Opening jaarcongres door de heer J. Heijkoop, algemeen voorzitter WLTO

13.35 uur: Inleiding door de heer A.R. van Heemstra, CEO van Unilever

13.45 uur: Inleiding door de heer A.Th. M. van der Laan, directeur Meatpoint

13.55 uur: Inleiding door de heer drs. J.C. ten Cate, lid Raad van Bestuur Rabobank Nederland

14.05 uur: Stellingen + stemmen met de zaal

14.35 uur: Videoportret politici; mevrouw H.J. Weeda (PvdA), de heer ir. A.P. Rijpkema (VVD), de heer A.P. Ouwehand (GroenLinks), mevrouw G.T. Willemsma (CDA)

14.45 uur: Rondetafelgesprek/discussie zaal (ondernemers/statenleden) onder leiding van mevrouw W. van Scherrenburg

15.45 uur: Afsluiting jaarcongres

16.00 uur: Afscheid J. de Groot.

Na afloop van het jaarcongres is er gelegenheid afscheid te nemen van de heer J. de Groot, algemeen voorzitter van de WLTO. Jan de Groot is als bestuurder 25 jaar actief en bijzonder betrokken geweest bij het wel en wee van de land- en tuinbouw.

Noot (