Gemeente Lelystad

Gemeente en bedrijven werken samen aan inregratie

Woensdag 15 januari om 10.00 uur ondertekenen vijf Flevolandse gemeenten en negen reïntegratiebedrijven een contract in de Vip-ruimte in het stadhuis van Lelystad. Het contract betreft de aanbesteding van reïntegratietrajecten voor werkzoekenden met een uitkering van Sociale Zaken, niet- uitkeringsgerechtigden en mensen met een algemene nabestaanden uitkering van de vijf gemeenten.

De vijf Flevolandse gemeenten zijn: Almere, Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde. De gemeenten hebben intensief samengewerkt bij het vaststellen en uitvoeren van een regionale aanbestedingsprocedure voor inkoop van reïntegratietrajecten. Met deze trajecten wordt voor werkzoekenden met een uitkering van Sociale Zaken, niet- uitkeringsgerechtigden en mensen met een algemene nabestaanden uitkering begeleiding op maat aangeboden door daarin gespecialiseerde bedrijven. Doel van deze trajecten is de cliënten te laten terugkeren in het werkproces of -als dat niet mogelijk is- het zoveel mogelijk te laten deelnemen aan het maatschappelijk proces.

De wet SUWI (Wet Structuur Uitvoeringsorganisatie Werk en Inkomen), welke is ingevoerd op 1 januari 2002, heeft de gemeenten een grotere verantwoordelijkheid gegeven in de hele keten van werk en inkomen. De gemeenten hebben een regierol op het gebied van reïntegratie, terwijl zij de feitelijke uitvoering van reïntegratieactiviteiten moet uitbesteden aan private reïntegratiebedrijven. Dat houdt onder andere in dat elke gemeente reïntegratietrajecten zelf gaat inkopen volgens een transparante en objectieve methode. Omdat een dergelijke procedure veel specialistische kennis vraagt, hebben de gemeenten vorig jaar besloten op dit gebied samen te werken.

De intensieve samenwerking heeft geresulteerd in het contract tussen de gemeenten en een aantal reïntegratiebedrijven. De volgende reïntegratiebedrijven zijn door een of meerdere gemeenten geselecteerd om een contract mee te sluiten: Alexander Calder, IWA Wurkympulz, Job Coach Company, Kliq, Mind at Work, ROC Flevopoort, Serin, TMP.Worldwide en Tomingroep.

Met de inkoop van de reïntegratietrajecten hopen de gemeenten op een effectieve en efficiënte wijze begeleiding op maat aan te kunnen bieden voor de genoemde groepen.

---

© Geplaatst op 10 januari 2003