Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 10/01/2003


---

Vreemdelingenrecht in de verkiezingsstrijd

Het Nederlandse vreemdelingen- en asielbeleid is voor vrijwel alle politieke partijen een speerpunt in de huidige verkiezingsstrijd. De uitgangspunten lopen daarbij uiteen van "vol = vol" tot "internationale solidariteit móet". Hoe zit het met de in (internationale) verdragen vastgelegde rechten en plichten van Nederland waar het gaat om zaken als de toelating en behandeling van vluchtelingen of om gezinshereniging? Om die vraag draait het tijdens het symposium dat de sectie Migratierecht van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid op 15 januari 2003 organiseert.

Mr. Hemme Battjes (onderzoeker staats- en bestuursrecht aan de VU; momenteel werkzaam aan een proefschrift over de verhouding tussen internationaal recht en Europees asielrecht) en mw. mr. Sarah van Walsum (senior onderzoeker vreemdelingenrecht aan de VU, werkt momenteel aan een onderzoek naar De regulering van transnationale familierelaties in het Nederlandse migratierecht tussen 1945 en 2000 ) houden ieder een inleiding van 15 minuten over het vluchtelingenrecht respectievelijk het recht op gezinshereniging. Zij zullen daarbij ingaan op concrete thema´s, zoals de voorstellen voor het buiten de procedure houden van documentlozen en het verhogen van de inkomenseis. Bovendien plaatsen ze kanttekeningen bij de verkiezingsprogramma´s op dit punt.

Na deze inleidingen volgt een paneldiscussie met de bovengenoemde twee inleiders, de kamerleden Stef Blok (VVD) en Marijke Vos (GroenLinks), Teun van Os van den Abeelen (voorzitter van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken) en Loes Vellenga (advocaat). Thomas Spijkerboer (hoogleraar Migratierecht aan de VU) zal de confrontatie tussen vertegenwoordigers van wetenschap, politiek en rechtspraktijk in goede banen trachten te leiden.

Programma:

14.00 uur

Ontvangst met koffie en thee

14.30 uur

Inleiding Thomas Spijkerboer

14.35 uur

Inleiding Hemme Battjes

14.50 uur

Inleiding Sarah van Walsum

15.05 uur

Onderlinge discussie panel

15.30 uur

Discussie met de zaal

16.00 uur

Afsluiting.