Provincie Limburg


Staatssecretaris Ross-van Dorp op werkbezoek in Limburg (007)

Woensdag 15 januari in kader van wachtlijstaanpak

Op uitnodiging van Limburgs gedeputeerde Martin Eurlings brengt staatssecretaris Ross-van Dorp op woensdag 15 januari 2003 een werkbezoek aan Limburg. Zij stelt zich dan persoonlijk op de hoogte van de Limburgse aanpak van de wachtlijstproblematiek. Het werkbezoek markeert ook de start van het project 'onplanbare zorg' waarvoor de Provincie Limburg in het najaar van 2002 een bedrag van 1.252.582,- beschikbaar heeft gesteld. Het project is ontwikkeld door het Zorgkantoor Zuid-Limburg, samen met vertegenwoordigers van zorgvragers, zorgaanbieders en de Provincie. Uiteindelijk kunnen zo'n 5.500 personen die in Zuid-Limburg op de wachtlijst staan met een indicatie voor verzorging en/of verpleging thuis worden geholpen op het niveau van verzorgingshuiszorg.

Het project maakt onderdeel uit van de limburgse aanpak om het aantal wachtenden met een indicatie voor een verzorgings- of verpleeghuis voor 2004 substantieel terug te dringen. Limburg heeft in het programma Wonen-Welzijn-Zorg de ambitieuze doelstelling geformuleerd om voor 2004 tenminste 2250 zorgwoningen 'in de steigers' te hebben staan. Voor concrete projecten heeft de Provincie 2,7 miljoen gereserveerd.

Aanmelden Pers
De pers is uitgenodigd het gehele programma of onderdelen daarvan bij te wonen. Aan de pers wordt verzocht om zich vooraf aan te melden bij het secretariaat van de afdeling Communicatie, bij voorkeur met bijgevoegd faxformulier of anders telefonisch (043 389 70 66), uiterlijk maandagmiddag 13 januari.

Programma
Het programma loopt van 10.30 uur tot uiterlijk 16.00 uur.

Ochtend
In de ochtend wordt de staatssecretaris geïnformeerd over met name de hoofdlijnen van de intensivering van de wachtlijstaanpak in Limburg en de extramuralisering van chronische GGZ-cliënten. Dit gebeurt vanaf 10.30 uur in het Dagactiviteitencentrum Het Karwei, kastelenweg 1, te Sittard, waar ook een rondleiding plaatsvindt. Van 11.30 tot 12.30 bezoekt de staatssecretaris achtereenvolgens een woonvorm voor Beschermd Wonen (Putstraat 63) en een zelfstandig wonende GGZ-cliënt (Broeksittarderweg 144). Om 12.40 uur bezoekt de staatssecretaris in Sittard een cliënt in het kader van het project Onplanbare Zorg. Met name wordt de mogelijk van contact tussen een cliënt en een zorgmeldpunt met behulp van videoverbinding gedemonstreerd.

Middag
Om 13.30 uur wordt het project 'Onplanbare Zorg' toegelicht bij het IRV (Instituut voor RevalidatieVoorzieningen), Zandbergseweg 111, Hoensbroek . Om 14.00 uur vinden verschillende praktische demonstraties plaats in het 'Huis van de Toekomst' in het IRV. Het programma wordt afgesloten met een gedachtenwisseling over de landelijke benadering bij 'Intensivering Wachtlijstaanpak' en de daarvoor aan te wijzen landelijke pilotregio's. Tenslotte is er voor de pers om 15.00 uur voor de pers nog gelegenheid tot het stellen van vragen en het houden van individuele interviews.

Aanwezigen
Gedurende het ochtendprogramma in 'Het Karwei' zijn naast staatssecretaris Ross-van Dorp en gedeputeerde Eurlings aanwezig: dhr. Leers (bestuursvoorzitter CZ), de heer Dijkstra (burgemeester Sittard-Geleen), de heren Tans en Gijselaars (vertegenwoordigers GGZ Zuid-Limburg) en de heer Boermeester (Het Karwei). Verder zijn vertegenwoordigd patiëntenconsumentenorganisaties (dhr. Pijnenborg). Welzijnsvoorzieningen (dhr. Schats), Woningcorporaties alsmede het Ministerie van VWS, de CZ-groep en de Provincie Limburg.

Gedurende het middagprogramma in het IRV zijn naast de staatssecretaris en de gedeputeerde in ieder geval aanwezig: de heer van den Heuvel (directeur IRV), de heer van Beers (regiocoördinator Parkstad 'Onplanbare Zorg'), de heer Leers (bestuursvoorzitter CZ) alsmede vertegenwoordigers van de Thuiszorg en de Stuurgroep Onplanbare Zorg.
10-1-2003 16:03