CDA

CDA-delegatie 15 januari op werkbezoek in Drenthe

Een CDA-delegatie is woensdag 15 januari op werkbezoek in Drenthe. Thema's in dit werkbezoek zijn: reïntegratie, zorg en veiligheid. De delegatie bestaat uit Maxime Verhagen (fractievoorzitter Tweede Kamer), minister van Sociale Zaken & Werkgelegenheid Aart Jan de Geus (middag), minister van Justitie Piet Hein Donner (deel van de middag), Yvonne Timmerman-Buck (fractievoorzitter Eerste Kamer), Marja van Bijsterveldt (partijvoorzitter) en de kamerleden Jan Mastwijk, Margreet Smilde, Rendert Algra, Rikus Jager, Henk de Haan en Theo Rietkerk (alleen de middag).

Het werkbezoek begint om 11.00 uur in Meppel bij het project Diafragma. Dit project is voor mensen die op grote afstand van de maatschappij zijn komen te staan. Geprobeerd wordt deze mensen via activiteiten weer aansluiting bij de maatschappij te geven waardoor hun kansen in de maatschappij en op de arbeidsmarkt toenemen. Het CDA wil zich er niet bij neerleggen dat er mensen langs de kant staan. Het CDA legt de verantwoordelijkheid voor reïntegratie - door werk of scholing - bij de gemeenten. Op gemeentelijk niveau kan het best rekening gehouden worden met de individuele omstandigheden en de lokale arbeidsmarkt. Gemeenten krijgen bij het CDA een vrij besteedbaar budget voor reïntegratie op maat.

Om 12.30 uur wordt de woonzorgzone in Hoogeveen bezocht. De delegatie laat zich informeren over het woonzorgpark. Voor het CDA is het scheiden van wonen en zorg een belangrijk punt. Zorg moet gericht zijn op de vraag en de behoeften van de mens in kwestie. Het moet mensen mogelijk gemaakt worden zolang mogelijk thuis te wonen met zorg op maat.

In de horecagelegenheid De Koffiepot in Hoogeveen (14.30 uur) is er een ontmoeting met de locale werkgroep veiligheid. Deze werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van horeca, gemeente, buurt en politie. De winkel van de toezichthouders (hoofdzakelijk ID-banen) wordt bezocht. Hier zal zeker aan de orde komen het CDA-plan tegen de winkelcriminaliteit en het voorstel om 10.000 veiligheidsbanen in te zetten tegen de verloedering van het publieke domein. Onderdeel hiervan is doorstroming van een aantal I/D-banen naar echte banen.

Omstreeks 16.00 uur vertrekt de delegatie naar Deventer, Schouwburg, Leeuwenburg 2, voor de avondmanifestatie die om 17.30 uur begint.


---

Vertegenwoordigers van de pers zijn welkom het programma bij te wonen.

Het programma van het werkbezoek ziet er als volgt uit:

Aanvang: 11.00 uur in Meppel bij Diafragma.

Grote Oever 34,7941BJ Meppel

Diafragma is een project bestemd voor mensen die op grote afstand zijn komen te staan van de arbeidsmarkt en zelfs van de maatschappij. Dit project probeert deze mensen middels bepaalde activiteiten weer aansluiting bij de maatschappij te geven. Via fotografie (olv. Fotograaf Sake Elsinga ) komen mensen weer zover dat er enig contact met de maatschappij ontstaat waardoor hun kansen toenemen.

12.30 uur:lunch in Hoogeveen in woonzorgzone.

Verzorgingstehuis Weidesteyn,dr. G.H.Amshoffweg 4,7909 AA Hoogeveen.

De Lunch vindt plaats in de hal van Verpleegtehuis Weidestein.

Tijdens de lunch zal één van de leidinggevenden van het project uitleg geven van het begrip woonzorgpark .

13.15 uur: Na de lunch:

Na de lunch is er een ontmoeting met bewoners, verzorgenden en ander personeel, die naar de hal van het gebouw komen voor het contact.

14.00 uur: Publiekscontact.

Ziekenhuis Bethesda, dr.G.H.Amshoffweg 1,7909 AA Hoogeveen

Na het contact met bewoners en personeel gaan we naar de hal van ziekenhuis Bethesda (op hetzelfde terrein). Daar is op dat moment veel publiek aanwezig omdat het bezoekuur is. Doel: Gesprekken/contacten met kiezers.

14.30 uur: Vertrek naar horecagelegenheid de Koffiepot.

Hoofdstraat 81, Hoogeveen:

Ontmoeting met locale werkgroep veiligheid in "De koffiepot".

"De koffiepot" is een horeca gelegenheid in het centrum van Hoogeveen, waar veel publiek komt.

Auto's parkeren bij het gemeentehuis en wandelen naar de Hoofdstraat waar "De koffiepot" is gevestigd.

Onderweg is er gelegenheid voor contact met het (winkelende) publiek. Onderweg passeren we ook het winkeltje van de toezichthouders (Stadswachten).

In "De koffiepot" is er een ontmoeting met de lokale werkgroep Veiligheid, bestaande uit vertegenwoordigers van Horeca, gemeente, buurt en politie. De werkleidster van de toezichthouders (hoofdzakelijk ID-banen) zal er wat over de werkwijze van de toezichthouders vertellen.

15.30 uur Ontmoeting met de kiezer

Vervolgens wandelend naar de andere kant van de Hoofdstraat en onderweg ontmoeting met kiezers over veiligheid en andere thema's die aangedragen worden.

16.00/17.30 uur: vertrek uit Hoogeveen naar avondmanifestatie Deventer