Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Rode ingenieurs samen met wouter bos in Venlo voor veiligheid

De Partij van de Arbeid wil de belastingopbrengst van het "kwartje van Kok" investeren in een fonds voor bereikbaarheid en leefkwaliteit. Dit fonds kan bijvoorbeeld worden ingezet in Venlo waar veel gevaarlijke transporten door de stad gaan en veiligheidsnormen worden overschreden en het Zandmaasproject dat voor de helft is opgeschort. De regeringspartijen CDA, VVD en LPF hebben tegen maatregelen in de Kamer gestemd. De Rode Ingenieurs - Diederik Samsom, Staf Depla en Jeroen Dijsselbloem (respectievelijk de nummers 9, 27 en 33 op de PvdA-kandidatenlijst) - komen naar Venlo om met de buurtbewoners, belangen- en actiegroepen en wethouder Janssen te spreken.

Onder het motto: '87 dagen is genoeg, Nederland verdient beter' gaan de Rode Ingenieurs de komende tijd in heel Nederland op onderzoek naar echte problemen en werkende oplossingen. Dat doen ze niet van achter hun bureau. Voor een scherp beeld van de problemen en voor de invulling van de PvdA-alternatieven gaan ze 'de werkvloer' op.

Op woensdag 15 januari gaan de drie Rode Ingenieurs van de PvdA samen met Wouter Bos naar Venlo. Midden in de stad Venlo ligt een groot rangeerterrein voor treinen. Veel gevaarlijke transporten gaan door de stad en de externe veiligheidsnormen zijn inmiddels al 34 keer overschreden. Het kabinet houdt Venlo aan het lijntje door wel de intentie uit te spreken er iets aan te doen, maar niet in te stemmen met de voorstellen van de PvdA. Jeroen Dijsselbloem: "Inwoners van Venlo krijgen niet de duidelijkheid waar ze recht op hebben. Uitplaatsing reduceert niet alleen het onveiligheidsrisico voldoende, maar maakt ook nog eens ruimte voor 10 ha.stedelijke ontwikkeling."

Tevens staat er een bezoek aan de Zandmaas op het programma. Dit project is nu voor de helft opgeschort, terwijl eerder Kamerbreed is uitgesproken dat het volledig uitgevoerd moest worden. De inwoners van de Maasgemeenten hebben immers ook recht op droge voeten. Staf Depla: "Niet alleen veiligheidsmaatregelen zijn hier van belang, maar ook aandacht voor de inpassing in dorpen, natuur en landschap."

Programma 15 januari:

10:30 uur Ontvangst Cafe "In den Dorstige Haen" t.o. stadhuis (Markt 26, 077-3547397)
10:40 uur wandeling door de binnenstad en uitdelen rozen. (Met Wouter Bos) 11:30 uur aankomst bij spoorwegemplacement (binnenstad), waar bewoners aanwezig zijn die aan het emplacement wonen. (Met Wouter Bos) 11:45 uur ludieke actie rode Ingenieurs bij spoorweg emplacement. (Willemstraat, bij de 'verkeerstoren' (achterzijde station) (Met Wouter Bos) 12:15 uur vertrek rode Ingenieurs naar Kerkdorp Steyl, alwaar de gevolgen van wateroverlast zichtbaar zijn. Ook zijn er gesprekken met buurtbewoners over de zand-maas.
13:10 uur Terug naar Venlo

Met de hulp van een cameraman leggen de rode ingenieurs hun bevindingen en ideeën voor oplossingen vast. Zo zijn zij afgelopen weken o.a. in het uitgaansleven van Tilburg op onderzoek geweest naar discriminatie aan de deur, op een VMBO-school in Utrecht hebben zij ondervonden wat nu daadwerkelijk de problemen zijn van een zwarte school. Ook natuur, energie, woningnood en andere thema's zijn aan bod gekomen. Zie de website http://www.rodeingenieurs.nl/ voor de verslagen van al onze werkbezoeken.