GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 14 januari 2003 18:47
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Marijke Vos op de bres voor uitgeprocedeerden

(14 januari 2003)

Op woensdag 15 januari bezoeken Marijke Vos en Tineke Strik (nr. 13 op de kandidatenlijst) de Willem II gevangenis in Tilburg. Ze spreken daar met uitgeprocedeerde asielzoekers en medewerkers van de gevangenis. Aansluitend presenteren zij 'Op de bres voor uitgeprocedeerden'. In dit pamflet staan de tien punten die volgens GroenLinks nodig zijn voor een humaan en rechtvaardig asielbeleid.

GroenLinks vindt uitzetting van asielzoekers naar het land van herkomst alleen acceptabel als dat zeer zorgvuldig gebeurt. Dat betekent dat de asielzoeker een eerlijke en met rechtswaarborgen omgeven procedure heeft doorlopen, waarin is vastgesteld dat verblijf in Nederland niet kan worden toegestaan. GroenLinks accepteert niet dat uitgeprocedeerden letterlijk op straat worden gezet. Dat is inhumaan. Het laat voor deze mensen bijna geen ander alternatief dan de criminaliteit of de bedelstaf.

Nederland kent het strengste asielbeleid van Europa. De meeste asielzoekers krijgen vrijwel direct na aankomst in Nederland te horen dat ze niet hier mogen blijven. Daarnaast is er een groep asielzoekers die jarenlang in onzekerheid zit over hun asielprocedure.

GroenLinks vindt het Nederlandse asielbeleid te hardvochtig. Steeds meer particuliere organisaties als VluchtelingenWerk, kerkgenootschappen en gemeenten vinden dat ook. Zij organiseren op steeds grotere schaal alternatieve opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Ook asielzoekers die rechtmatig in Nederland verblijven, maar geen opvang krijgen van de centrale overheid maken in toenemende mate hiervan gebruik.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Woensdag 15 januari: Marijke Vos en Tineke Strik in Tilburg

10.30 uur
Bezoek Willem II gevangenis (Ringbaan Zuid 500, tussen zwembad Stappengoor en voetbalstadion Willem-II)

12.00 uur
Gesprek met illegale asielzoekers in Stichting De Vuurdoop (st. Annastraat 20, Tilburg)


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -