GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 14 januari 2003 18:52
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Evelien Tonkens gaat agressie te lijf

(14 januari 2003)

Op woensdag 15 januari bezoekt GroenLinks woordvoerder-volksgezondheid Evelien Tonkens het Medisch Centrum in Alkmaar. Tonkens vraagt tijdens dit bezoek aandacht voor de groeiende agressie van patienten jegens zorgverleners. Onder het motto 'Veiligheid in de spreekkamer' bepleit GroenLinks maatregelen die de agressie in ziekenhuizen en dokterspraktijken moeten beteugelen 15 januari: bezoek medisch centrum in Alkmaar

Artsen, verpleegkundigen en ziekenhuispersoneel hebben steeds vaker te maken met patienten die letterlijk van zich af slaan. Huisartsen worden onder dreiging van geweld gedwongen een recept uit te schrijven. Op de eerste hulp laat een ongeduldige patient zijn vuurwapen zien om sneller geholpen te worden. Maar liefst 90 procent van artsen en verpleegkundigen heeft wel eens met verbaal of fysiek geweld te maken gehad.

De belangrijkste voorstellen die GroenLinks bepleit in 'Veiligheid in de spreekkamer':


- Het introduceren van een Zorg-etiquette. GroenLinks wil dat er - in navolging van de succesvolle stadsetiquette in Rotterdam - een zorg-etiquette komt waarin duidelijke regels staan vermeld over hoe we met elkaar omgaan in de zorg. Respect, geen agressief gedrag en het je houden aan de regels staan daarin centraal.

- Het invoeren van een gele- en rode kaartsysteem voor echt lastige klanten. Eén keer een waarschuwing, en dan een rode kaart: dat betekent dat je voorlopig niet meer welkom bent in het ziekenhuis of bij de huisarts.

- Goede nazorg. Werknemers die met agressief of gewelddadig gedrag in aanraking zijn gekomen hebben goede nazorg nodig. Het is funest als zij met een nare ervaring blijven rondlopen. Het is daarom belangrijk dat zij snel na de gebeurtenis opgevangen worden door professionele mensen.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Woensdag 15 januari: Evelien Tonkens in Alkmaar
13.00 uur: Werkbezoek Medisch Centrum Alkmaar, Wilhelminalaan 12

Meer informatie: Alex Kaat (06-251 95370)


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -