Ministerie van Verkeer en Waterstaat

15 januari 2003


Oorzaak brand: technische storing

Uit onderzoek van de politie blijkt dat de brand van afgelopen zondag in het kantoor van Rijkswaterstaat in Lelystad, is ontstaan door een technische storing in de verdeelkast op de zesde verdieping. De technische recherche heeft gisteren uitvoerig uitleg gegeven over het ontstaan van de brand. Hierbij werd onder andere vermeld dat de vluchtwegen goed hebben gefunctioneerd. Volgens de recherche zou het Smedinghuis veilig zijn ontruimd als de brand tijdens kantooruren was uitgebroken.
Het personeel van de directie IJsselmeergebied en het Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling dat in het pand was gehuisvest, is inmiddels gedeeltelijk ondergebracht in tijdelijke kantoren. Een ander deel werkt voorlopig thuis. Gespecialiseerde schoonmaakbedrijven zijn inmiddels druk bezig met het reinigen van de zijvleugels en een stuk van de nieuwbouw, zodat de kantoren hier zo spoedig mogelijk weer in gebruik kunnen worden genomen.
Totdat de interne netwerken weer functioneren, wordt op de internetsite van Rijkswaterstaat IJsselmeergebied de brandbrief RDIJ/RIZA gepubliceerd. Hierin staat het nieuws in hoofdlijnen en de maatregelen die zijn of worden genomen naar aanleiding van de brand.