Gemeente Groningen

dinsdag 14 januari:
College stelt uitvoeringsprogramma Spoorwijken vast Het college van B&W heeft het uitvoeringsprogramma Spoorwijken vastgesteld. Dit programma is een verzameling van projecten dat voorvloeit uit het project 'Onze Buurt aan Zet' (OBaZ) dat door het stadsbestuur vorig jaar januari is opgestart. Doel van OBaZ is het versterken van de leefbaarheid, veiligheid en bewonersparticipatie in de wijk. Het stadsbestuur richt zich op de wijken rond het spoor naar Delfzijl en Roodeschool. Het gaat om Paddepoel, Selwerd, Tuinwijk, Indische Buurt, en De Hoogte/Selwerderwijk.
Uitvoeringsprogramma
Samen met de bewoners van de Spoorwijken is de gemeente nagegaan wat de belangrijkste knelpunten in het gebied zijn. Op basis van deze gesprekken is een lijst van projecten opgesteld waarmee de bewoners in samenwerking met diverse instellingen de leefbaarheid in hun wijk kunnen vergroten. In het project OBaZ werken onder andere gemeente, politie en de Vensterschool en bovenal de bewoners van de betreffende wijken samen.Centraal staat dat ObaZ niet slechts een tijdelijk project is maar dat het zal leiden tot een structurele verbetering van de leefbaarheid in de Spoorwijken. Daarom bevat het uitvoeringsprogramma vooral concrete maatregelen en zal gewerkt gaan worden volgens het principe afspraak is afspraak.

Startschot uitvoeringprogramma
Op donderdag 6 februari zullen de wethouders René Paas en Wicher Pattje het startschot geven voor de uitvoering van OBaZ. Dit doen ze rond half vier bij het Noorderstation. Medewerkers van stadsbeheer en het zwerfvuilteam beginnen dan ook met de verbetering van het gebied rond het Noorderstation. Dit is één van de projecten van het uitvoeringsprogramma.

Onze Buurt aan Zet
In het kader van het Grote Steden Beleid heeft de gemeente Groningen een rijksbijdrage van ruim 1 miljoen euro ontvangen voor het project Onze Buurt aan Zet. Doel van dit project is in wijken in de stad de leefbaarheid, veiligheid en bewonersparticipatie te versterken. Een voorwaarde is dat de gemeentelijke overheid 50% van het totale subsidiebedrag zou bijfinancieren. Deze financiering wordt gehaald uit de bestaande projecten zoals Schoon, heel, veilig.