Gemeente Amsterdam

Nieuws uit B&W van 15 januari 2003
15 januari 2003 - webmaster

Besluiten van het College van Burgemeester en Wethouders, en voorstellen aan de gemeenteraad van dinsdag 14 januari 2003.

A-BESLUITEN
(genomen op basis van stukken en discussies)

Gemeentesecretaris

Het college heeft ingestemd met de volgende wijziging van de tekst van artikel 2 'Het verlenen van ambtelijke bijstand' van de conceptverordening op de ambtelijke bijstand:

* een raadslid wendt zich met een verzoek om advies en informatie rechtstreeks tot een ambtenaar of de griffier;
* een raadslid wendt zich met een verzoek om ondersteuning tot de griffier of een medewerker van de griffie;

* wanneer de gevraagde ondersteuning niet door de griffier of een medewerker van de griffie kan worden verleend, kan de griffier de desbetreffende directeur verzoeken een of meer ambtenaren aan te wijzen, die de gevraagde ondersteuning zo spoedig mogelijk verlenen.

Behandeling in de gemeenteraad is op 5 februari.

Openbare Ruimte en Groen

Het college heeft ingestemd met uitbreiding van de huurovereenkomst van het kantoor van het district Centrum/Oost van de Dienst Stadstoezicht aan de Daniël Goedkoopstraat 7-9. De extra huur bedraagt 145.385 per jaar. Behandeling in de raadscommissie is op 29 januari.

Bedrijven

Het college stemt in met het technisch voorontwerp tot uitbreiding van de afvalverwerkingsinstallatie (AVI-Amsterdam) met een Hoogrendement AVI met een verwerkingscapaciteit van 500.000 ton per jaar. Voor het opstellen van het definitief ontwerp wordt een krediet van 17 miljoen euro ter beschikking gesteld. Behandeling in de raadscommissie is op 29 januari en in de gemeenteraad op 5 maart.

Grondzaken

Het college heeft kennis genomen van het voortgangsverslag bodemsanering Diemerzeedijk, eerste helft 2002. Het verslag wordt jaarlijks opgesteld naar aanleiding van de Wet milieubescherming. Uit het verslag blijkt dat de sanering van de Diemerzeedijk binnen de begroting van 93,7 miljoen euro zal blijven. Een krediet van 2,05 miljoen euro is nog over, maar er lopen nog claims die kunnen oplopen tot 2 miljoen euro. Daarnaast bestaat de mogelijkheid van een fiscale meevaller van maximaal 4,32 miljoen euro, waarvan negentig procent, zoals is overeengekomen, voor het ministerie van VROM is. Het projectbureau IJburg coördineert nu de aanleg van het Diemerpark. Over het gerechtelijk vooronderzoek, dat destijds veel stof deed opwaaien, is niets meer vernomen. Het voortgangsverslag wordt ter kennisneming naar de leden van de raadscommissie gestuurd.
Het college stemt in met de kredietaanvragen voor het vervangen en verbeteren van het Erfpachtbeheersysteem bij het Gemeentelijk Grondbedrijf (project Hermes) en voor de wijziging van de automatisering van de uitvoeringsorganisatie voor het Splitsen van sociale huurwoningen in Amsterdam (project Jason). De vervanging van het Erfpachtbeheersysteem is noodzakelijk omdat dit tien jaar oude systeem niet meer voldoet aan de eisen van kwaliteit, integriteit en authenticiteit van erfpachtgegevens. Voor het project Hermes heeft het college ingestemd met een krediet van 1,7 miljoen euro. Het college zal (half)jaarlijks worden geïnformeerd over de voortgang van het project en de financiële aspecten. De automatisering van het splitsingssysteem is gewijzigd op het gebied van de uitvoering. Voor de wijziging van het project Jason stemt het college in met een noodzakelijk extra investering van 488.000. Behandeling in de gemeenteraad is op 5 februari.

Ruimtelijke Ordening

Het college heeft een positief advies uitgebracht over het projectbesluit Kop Rivierenbuurt. De verhouding tussen wonen en werken in het plangebied wordt 50/50. Daarnaast wordt een adequaat voorzieningenpakket gerealiseerd. Het plangebied Kop Rivierenbuurt ligt tussen de oostelijke rand van de Jacob Soetendorpstraat en de Graafschapstraat, de zuidelijke rand van de President Kennedylaan en de oostelijke oever van de Kleine Wetering. In het gebied is gekozen voor de bouw van 17 tot en met maximaal 60 meter. Drie partijen hebben interesse getoond om zich in het gebied te vestigen. Het stadsdeel ZuiderAmstel heeft het William McKenziehuis gekocht als nieuw stadsdeelkantoor. Het Regionaal Opleidingencentrum van Amsterdam (ROC) is bereid haar grondposities bij de gemeente in te ruilen voor een nieuwe locatie in het gebied voor een multifunctionele opleidingsvoorziening. Joop van den Ende Theaterproducties is geïnteresseerd om een musicaltheater en bijbehorend kantoor in het gebied te vestigen. Bij de openbare ruimte rond de RAI en het NS is speciale aandacht geweest voor veilige loop- en fietsroutes. In de buurt van de RAI is parkeren het grootste aandachtspunt. Bezoekers van de RAI en gebruikers van de nieuwe functies in het gebied moeten zo min mogelijk de buurt belasten. Het streven is om zo veel mogelijk in en onder panden parkeerplaatsen aan te leggen. Dubbel gebruik van parkeerplaatsen is een onderzoekspunt. Het projectbesluit wordt ter kennisgeving naar de leden van de raadscommissie gestuurd.

Waterbeheer

Het college heeft de Beleidsnota Grondwaterzorg Amsterdam 2002-2006 vastgesteld. Het beleid voor de grondwaterzorg valt in twee delen uiteen. Ten eerste de criteria en richtlijnen voor (op)nieuw in te richten gebieden om grondwateroverlast te voorkomen. Wijzigingen in de grondwaterstand mogen geen overlast voor anderen veroorzaken. Ten tweede worden in de nota Grondwaterzorg acties tot en met 2006 voor het oplossen of voorkomen van grondwaterproblemen weergegeven. Het college heeft 500.000 beschikbaar gesteld voor het voorkomen of oplossen van grondwaterproblemen volgens de bestaande richtlijnen van de nota. De financiering komt uit de voor het Waterplan beschikbaar gestelde gelden van 2003.

B-BESLUITEN
(routinematig; geen stukken)

Personeel en Organisatie


* Brief over bezwaar.

* Besluit over wijziging spaarloonverordening en spaarloonbesluit.
Sociale Zaken


* Beschikking op bezwaarschrift.

Werkgelegenheid


* Besluit over beschikking tot vaststelling indicatie op grond van art. 11 Wet Sociale Werkvoorziening.

Educatie


* Besluit over reserves.

* Besluit over benoeming.

Milieu


* Besluit over toekenning eenmalige subsidie.
Sport


* Besluit over toekenning fusiestimuleringssubsidie.
Stukken die horen bij de in het college van B&W genomen A-besluiten zijn in principe openbaar en zijn - op aanvraag - vanaf de woensdag na de dinsdagvergadering in te zien in het Voorlichtingscentrum.

© Gemeente Amsterdam