Gemeente Ede

Burgemeester van Ede hecht aan veiligheid en samenwerking

Burgemeester R.C. Robbertsen van de gemeente Ede heeft op zaterdagavond 11 januari 2003 in zijn nieuwjaarstoespraak gepleit voor meer veiligheid, samenwerking en herstel van waarden en normen. Hij deed dat aan het begin van het jaarlijkse nieuwjaarsconcert in `Cultura` in Ede.

De heer Robbertsen constateerde dat zijn eerste jaar als burgemeester van Ede goed bevallen is. Hij zei wel te hopen dat 2003 een politiek stabieler klimaat brengt waarin ook met `Den Haag` zaken te doen zijn. Volgens hem moet de regio De Vallei meer aandacht krijgen van de regering en de nationale politici. "Profilering van onze regio is absoluut noodzakelijk in het politieke krachtenveld in ons land. De meeste aandacht gaat uit naar de Randstad en De Vallei wordt veelal overgeslagen; dát móét veranderen!" De burgemeester wenst meer samenwerking in de WERV-gemeenten en in het Vallei-gebied. De provinciegrens mag daarin volgens hem geen obstakel vormen. "Een ieder die over de A12 komt, moet weten wat De Vallei is. We moeten daaraan een eigen identiteit geven en aansluiten bij waar je al sterk in bent, zoals op het gebied van kennis, kwaliteit en veiligheid van voeding, agri-bussiness en gezondheidszorg (Universiteit Wageningen en Hogeschool Ede, bedrijven en instellingen in de regio). De schouders onder de Health Food Valley!"

Andere zaken die hoog op de politieke agenda moeten staan, zijn voor de heer Robbertsen de financiering van de reconstructie van het landelijk gebied, beleid voor behoud van werkgelegenheid, de kwaliteit van Ede-centrum, deregulering en de bestrijding van geweldsdelicten. "Er wordt stevig ingezet op meer veiligheid en de resultaten worden zichtbaar", aldus de burgemeester. Hij kondigde aan dat er veel aan gedaan wordt om het gezag van de politie te herstellen, waarbij sprake is van een gericht en duidelijk optreden van de politie: door duidelijk grenzen te stellen, door verblijfsontzegging in een bepaald gebied voor mensen die het verstieren, door preventief te fouilleren. Kortom, als er gekozen moet worden, staat veiligheid bovenaan, en als het nodig is, moet privacy daarvoor wijken. Het gevoel van veiligheid moet vergroot worden.

Waarden en normen spelen daarbij een grote rol. "Niet om te vertellen wat de overheid vindt; niet om te betuttelen of op te leggen; wel om samen met de Edese gemeenschap af te spreken welke regels we hanteren in de publieke ruimte. Binnenkort starten we deze discussie met de bevolking onder leiding van een breed samengestelde stuurgroep vanuit de Edese gemeenschap. Respect voor elkaar, het accepteren van cultuurverschillen, maar met duidelijke regels voor Nederlander en medelander en het elkaar aan kunnen spreken op gedrag wat niet normaal is, daar moeten we naar terug", bepleitte de burgemeester.

Daarbij staan samenwerking, sociale cohesie en onderling vertrouwen voorop. Hij gaf aan daar graag naar beste vermogen een steentje aan te willen bijdragen.

De volledige tekst van de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Robbertsen staat op de website van de gemeente Ede: www.ede.nl