Gemeente Ede

Overeenstemming tussen gemeente Ede en waterschap Vallei & Eem Riolering in het buitengebied

De gemeente Ede en Waterschap Vallei & Eem hebben een bevredigende methodiek gevonden om een juiste afweging te maken in het afwaterprobleem van het buitengebied. In het buitengebied van de gemeente zijn nog een groot aantal niet gerioleerde panden die in 2005 gesaneerd moeten zijn. Voor het overgrote deel van deze woningen is het voor de gemeente uit kostenoogpunt niet haalbaar deze panden allemaal te rioleren. Grote afstanden betekenen namelijk hoge kosten aan onder andere leidingen en transport van het afvalwater. Voor de panden die niet rendabel zijn om te rioleren worden IBA-systemen (Individueel Behandeling Afvalwater) ingezet.

Wethouder Wilke Dekker is blij met deze oplossing: "Het is belangrijk dat al het afvalwater, en dus ook het afvalwater in het buitengebied, op een maatschappelijke verantwoorde manier wordt afgevoerd. Hierbij wordt steeds een afweging gemaakt tussen het milieu en de kosten." Er is een studie uitgevoerd om te bekijken welke panden wel riolering krijgen en welke niet. Panden die niet rendabel zijn om te rioleren krijgen een IBA systeem (Individueel Behandeling Afvalwater). De IBA systemen worden gebruikt om huishoudelijk afvalwater te zuiveren, waarna hergebruik of lozing in bodem of oppervlaktewater kan plaatsvinden. Er zijn vele verschillende systemen op de markt met verschillen in zuiveringsmethoden, omvang, materiaal en zuiveringsrendement. De bekende septictank is een voorbeeld van een IBA. IBAs zijn er in verschillende klassen. In het algemeen geldt: hoe hoger de klasse aanduiding, hoe schoner het uitkomende water is. Een septictank bijvoorbeeld valt in klasse 1 door zijn matige zuiveringskwaliteiten. De gemeente investeert in IBA's van een hoge klasse en zorgt zo voor een goed systeem waarmee de bewoners van het buitengebied in principe gelijkgesteld worden met die in het stedelijk gebied.

Over die afweging tussen riolering en IBA hebben de gemeente en het waterschap Vallei & Eem overeenstemming bereikt. De eerder genoemde studie is in een deelgebied gedaan. Voor elk pand in dat gebied is in principe bekend of daar een IBA of riolering wordt geplaatst. Deze studie zal worden uit gebreid voor het hele Edese buitengebied. In de komende jaren zullen de gemeente en het waterschap langs alle niet gerioleerde objecten in het buitengebied gaan en in goed overleg met de bewoner komen tot een oplossing voor de afvoer van het afvalwater.