Gemeente Ede

Ede volgt modelrichtlijnen Gedragscode bestuurlijke integriteit Regels voor integer gedrag gemeentebestuurders

In een nieuwe gedragscode willen burgemeester en wethouders van Ede richtlijnen opnemen voor bestuurders in hun contacten met externe relaties. De gemeente Ede wil daarmee naar landelijk model de uitgangspunten voor bestuurlijke integriteit van collegeleden èn raadsleden vastleggen.

Integriteit
Ede kent dergelijke integriteitscodes al een aantal jaren, maar die regels voor gewenst gedrag zijn abstract en algemeen en zijn aan vernieuwing toe. Mede naar aanleiding van fraude-onderzoeken en de beoogde onafhankelijkheid van de overheid is in ons land al geruime tijd een discussie gaande over bestuurlijk gewenst gedrag. Het college gaat nu aan de gemeenteraad vragen de nieuwe Gedragscode bestuurlijke integriteit vast te stellen.

Ook heeft Ede heeft al enige tijd regels voor integer gedrag voor de ambtelijke organisatie. Deze zijn echter van recente datum en zijn vergelijkbaar met de nieuwe gedragscodes voor de bestuurders. Het is daarom nu niet nodig de ambtelijke gedragscode te actualiseren.

Bij integriteit gaat het om onomkoopbaarheid, onkreukbaarheid, rechtschapenheid: een bestuurder, evenals een ambtenaar, moet zich zo gedragen dat hij het ambt niet in diskrediet brengt. Geen fraude of corruptie, maar ook geen machtsbederf. Daarbij valt te denken aan het niet zo nauw nemen van de democratische spelregels, het laten "lekken" van vertrouwelijke informatie, de geruchtenstroom, oneigenlijke beïnvloeding van de politieke besluitvorming, belangenverstrengeling en het verschaffen van voorkennis.

Onder machtsbederf valt ook het manipuleren van informatie. Het "verdwijnen" van belangrijke adviezen of binnengekomen brieven, het antidateren van stukken, evenals "bestuurlijke creativiteit", het toepassen van regels wanneer het in de kraam te pas komt. Maar het gaat ook om attenties en geschenken als aanleiding tot machtsbederf, pogingen om bestuurders te beïnvloeden en om drukmiddelen als vleierij, pressie, dwang, bedreiging, bedrog, chantage, infiltratie en intimidatie. Als ambtenaren en bestuurders openstaan voor criminele beïnvloeding van buiten, vormt dat een bedreiging voor de overheid.

Nieuwe gedragsregels
De nieuwe `codering` van gewenst bestuurlijk gedrag is naast een actualisering vooral een verdere concretisering van de bestaande algemene regels. Zo werd voorheen vermeld dat het niet toegestaan was "attenties/geschenken van derden (zakelijke relaties) te accepteren die de redelijkheid te boven gaan". Acceptabel was "een zaak van bescheiden waarde". Nu is exact aangegeven dat geschenken en giften boven een waarde van 50 euro, die een bestuurder uit hoofde van zijn functie ontvangt, gemeld en geregistreerd moeten worden en eigendom van de gemeente zijn. Daarvoor wordt een gemeentelijke bestemming gezocht. Declaraties uit hoofde van een bestuurlijke functie worden afgewikkeld volgens een daartoe vastgestelde zorgvuldige administratieve procedure. Bij twijfel over een ingediende declaratie wordt een beslissing gevraagd aan het college van b en w of het raadspresidium.

Ook bevat de nieuwe gedragscode regels over onderwerpen als belangenverstrengeling en aanbesteding, nevenfuncties, informatieverstrekking, reizen naar het buitenland en gebruik van gemeentelijke faciliteiten.