Gemeente Ede

Nota Wonen beschrijft wonen tot 2010

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft zich gebogen over de nota Wonen. Binnenkort zal de gemeenteraad zich over de nota buigen. In de nota Wonen staan de beleidskaders voor het wonen in Ede tot 2010 uitgewerkt. De bouwopgave, de toegankelijkheid van de woningmarkt, de mate van zeggenschap van inwoners bij het bouwproces, de regisseursrol van de gemeente en wonen en zorg staan hierbij centraal. Als ook de gemeenteraad zich in de nota kan vinden, worden Ede, Lunteren en Bennekom één woningmarktgebied en verandert het systeem van toewijzing van nieuwbouw in de koopsector.

Het college stelt de gemeenteraad voor het beleid te richten op het vergroten van de slaagkansen van woningzoekenden door voldoende aanbod aan betaalbare huur- en koopwoningen, de doorstroming op de woningmarkt te vergroten door het wegnemen van niet noodzakelijke belemmeringen in de regelgeving. Daarnaast wil het college het consumentgericht bouwen bevorderen door bewoners(organisaties) te betrekken bij nieuwbouwprojecten, beleid en beheer. Ook stelt het college voor te zorgen voor voldoende aanbod van woningen voor ouderen en gehandicapten waarin wonen gecombineerd wordt met dienstverlening en zorg, te voorzien in de huisvesting van (dreigend) dak- en thuislozen, dienstverleningscentra en zorgzones in wijken en dorpen te ontwikkelen en de gemeente een regierol bij de beleidsvorming te laten vervullen.

Toewijzing en bindingseisen
Met het aannemen van de nota verandert het systeem van toewijzing van nieuwbouw in de koopsector. Vanaf de prijsgrens voor het dure segment (vanaf 227.000,=) gebeurt dit door middel van loting. Voor het middeldure en goedkope segment blijft de huidige systematiek van kracht: bewoners van betaalbare huurwoningen hebben voorrang boven andere woningzoekenden. Ook vervallen de bindingseisen voor Bennekom en Lunteren. Samen met Ede vormen deze twee dorpen één woningmarktgebied. Voor de andere kernen blijven de bindingseisen wel bestaan.

Kanttekeningen
De nota wonen is in samenspraak met vertegenwoordigers van inwoners gemaakt en op 3 september 2002 door het college voor inspraak vrijgegeven. Na de verwerking van een klein aantal inspraakreacties biedt het college de nota nu aan de raad aan. Het college plaatst hierbij wel een aantal kanttekeningen. Deze hebben vooral betrekking op:

* het gewijzigde rijksbeleid (het demissionaire kabinet heeft bijvoorbeeld afstand genomen van de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening waardoor de rode en groene contouren vervallen),
* de omslag van het provinciale beleid (de provincie lijkt versneld meer aandacht te krijgen voor kwaliteit versus kwantiteit. Dit kan gevolgen hebben voor Edese uitbreidings- én inbreidingslocaties) én

* het veranderde consumentengedrag (veel starters kunnen niet kopen en gaan daarom huren en de vraag naar dure woningen neemt af).

Daarnaast speelt het Woningbehoefte Onderzoek 2002 waarvan midden dit jaar de resultaten worden verwacht een belangrijke rol bij de analyse van de huidige markt. Verwacht wordt dat eind 2003 een bijstelling van de nota noodzakelijk is. Wethouder Rob Spiegelenberg hierover: "De woningmarkt is op dit moment behoorlijk diffuus. De beleidsopgaven en maatregelen moeten we moeten we met een genuanceerd beeld benaderen. Het waarborgen van een voldoende aanbod aan betaalbare woningen is echter een absolute voorwaarde voor de periode tot 2010."