Politie Rotterdam-Rijnmond

Ochtenduitgave woensdag 15 januari 2003

* OPNIEUW GESTOKEN
(Zie ook persbericht van 23/12/2002)
SCHIEDAM - Voor de tweede maal in drie weken werd dinsdagavond een vijftigjarige Schiedammer gestoken door dezelfde dader. Het slachtoffer werd maandagmiddag 23 december van het vorig jaar in een ziekenhuis aan de Burgemeester Knappertlaan in het trappenhuis door een junk met een injectiespuit vol bloed tweemaal gestoken en beroofd van z'n discman. Dinsdagavond kort na elf uur kwam het tussen het slachtoffer en de dader opnieuw tot een confrontatie in het centrum van Schiedam, waar de Schiedammer z'n hond uitliet. Beide mannen herkenden elkaar, waarbij de junk plotseling een mes trok, de Schiedammer in z'n linkerzij en linkerarm stak en de benen nam. Het slachtoffer belde direct z'n vrouw, die hem naar het ziekenhuis bracht, en de politie. Ondanks een uitgebreid onderzoek in de wijde omgeving van de plaats waar het steekincident had plaatsgevonden, werd de ongeveer 30-jarige man, een onverzorgd junkachtig type van vermoedelijk Marokkaanse afkomst, lengte 1.80 meter en gekleed in een zwart leren parka, niet meer aangetroffen. Personen die de man dinsdagavond in het centrum van Schiedam hebben gezien of hem aan de hand van het signalement herkennen, wordt dringend verzocht de recherche van het district Schiedam te bellen via het telefoonnummer 0900-8844.


* BEROOFD BIJ PINNEN
ROTTERDAM - Dinsdagmiddag rond half zes werd een 34-jarige Rotterdamse op de Peppelweg beroofd van haar juist gepinde geld. Het slachtoffer stond bij een geldautomaat, toen plotseling een man naast haar kwam staan, die haar bedreigde met een vuurwapen, uit de geldlade het juist gepinde bedrag van 270 euro wegnam en ermee wegliep richting Meidoornsingel.


* MANNEN SLUITEN AUTOKRAKER IN AUTO OP
VLAARDINGEN - Dinsdagmorgen zag een bewoonster van de Kwartellaan dat er een onbekende man in de geparkeerd staande bestelbus van haar buurman een onbekende man zat. De vrouw alarmeerde haar echtgenoot en de buurman, die de autokraker in de bestelbus opsloten en direct de politie alarmeerden. Politiepersoneel van het district Waterweg hield vervolgens de man, een 46-jarige Rotterdamse harddruggebruiker, aan. De man, een veelpleger, werd vervolgens op het politiebureau in verzekering gesteld.


* BRAND
ROTTERDAM - Door nog onbekende oorzaak ontstond dinsdagavond omstreeks half tien brand in een woning aan de Egstraat. De 19-jarige bewoonster was als gevolg van de rookontwikkeling het dak op gevlucht. Zij werd door een buurman via zijn woning in veiligheid gebracht. De brandweer, die het alarm 'middelbrand' maakte, gaf om kwart voor elf het sein brand meester. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.


* HENNEPKWEKERIJ ONTMANTELD
SCHIEDAM - Politiepersoneel van het district Schiedam stelde dinsdagmorgen op grond van de Opiumwet een onderzoek in een aangebouwde schuur van een winkel in de Hoogstraat in. In de schuur werd een hennepkwekerij aangetroffen. In totaal zo'n zeshonderd hennepplanten, alsmede de voor de groei benodigde apparatuur, werden in beslag genomen en later vernietigd. Tegen de 34-jarige eigenaar van de hennepkwekerij werd proces-verbaal opgemaakt. Ook de woning boven een leegstaand pand in de Hoogstraat werd op grond van de Opiumwet door de politiemensen betreden. Op de eerste etage werden in de woning de benodigdheden voor een hennepkwekerij aangetroffen, maar geen planten. Wel bleek dat er was geknoeid met de elektriciteitsmeter. Deze werd door personeel van het elektriciteitsbedrijf afgesloten.


* BRAND IN TECHNISCHE RUIMTE VAN PENITENTIAIRE INRICHTING

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL - Dinsdagmiddag kort voor half vijf ontstond brand in een technische ruimte van de Penitentiaire Inrichting De IJssel in de Van der Hoopstraat. De brand was begonnen in een afzuiginstallatie en ging nogal met enige rookontwikkeling gepaard. Twee medewerkers van de Penitentiaire Inrichting moesten door GGD-personeel in verband met rookvergiftigingsverschijnselen voor behandeling naar het IJssellandziekenhuis in Capelle aan den IJssel worden vervoerd. Korte tijd later was de brand onder controle. Omdat nog een aantal medewerkers rook hadden ingeademd werden zij ter plaatse door GGD-personeel behandeld.


* VROUW GEWOND BIJ BEROVING
VLAARDINGEN - Een 61-jarige vrouw uit Vlaardingen is dinsdagavond in de Reigerlaan beroofd van haar tas. Om even voor acht uur werd aangeefster van achteren benaderd door een jongen op een bromfiets. Bij het passeren trok hij de schoudertas weg, waardoor de vrouw ten val kwam. Met haar borst viel ze tegen een metalen fietsenstandaard. Ze is voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht. De dader reed weg in de richting van de Aalscholverlaan.


* SNELHEIDSCONTROLES
ROTTERDAM - Personeel van de Verkeerspolitie (Project Verkeershandhaving) hield dinsdagmorgen, -middag en -avond radarsnelheidscontroles op de Maasboulevard, Tjalklaan, Laan op Zuid en Stadionweg. Tussen tien uur en kwart voor twaalf en tussen vier uur en kwart over vijf werd gecontroleerd op de Maasboulevard. Van de in totaal 2554 passerende automobilisten namen 95 het niet zo nauw met de maximum snelheid. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 88 km/uur in plaats van '50'. Op de Tjalklaan werd tussen twee uur en half zes in beide rijrichtingen gecontroleerd. Van de 5450 passerende automobilisten flitste de snelheidsradar er 228 wegens overschrijding van de 50 km-limiet. Hoogste score: 87 km/uur. Tussen kwart voor acht en tien uur hielden op de Laan op Zuid 42 van de 811 passerende automobilisten het gaspedaal te diep ingedrukt. Hoogst gemeten snelheid bedroeg hier 93 km/uur in plaats van de toegestane '50'. Op de Stadionweg, waar tussen kwart voor acht en tien uur werd gecontroleerd, hielden 104 van de 730 passerende automobilisten zich niet aan de maximum snelheid van 50 km/uur. Hoogste score: 95 km/uur.


* AUTOKRAKER OP HETERDAAD BETRAPT EN AANGEHOUDEN

ROTTERDAM - In de nacht van dinsdag op woensdag werd een 25-jarige Rotterdammer op heterdaad betrapt bij een autokraak in de Rodenrijsestraat. Hij werd door de eigenaar van de wagen, na een achtervolging, in de kraag gepakt. Rond half één, woensdagmorgen vroeg, werd een 20-jarige Rotterdammer wakker omdat z'n autoalarm afging. Toen hij naar buiten liep zag hij de autokraker wegrennen. De man ging hem achterna en tijdens de achtervolging gooide de inbreker een autoradio weg. Op de Berkelselaan kreeg aangever de dader te pakken. Hij belde aan bij mensen om de politie te alarmeren. Aangever vertelde dat vlak voordat hij de verdachte te pakken had deze hem bedreigde met een zakmes, met als gevolg dat hij een snee opliep op z'n linker pols. De verdachte is overgebracht naar een politiebureau en ingesloten.


* VROUW TOEGETAKELD BIJ BEROVING
ROTTERDAM - Dinsdagavond kort voor half acht werd een 67-jarige Rotterdamse, toen zij het portiek van haar woning aan de Zevenkampse Ring wilde binnengaan, plotseling beetgepakt door een ongeveer achttienjarige negroïde knaap, die aan haar tas begon te trekken. Toen het slachtoffer haar tas niet losliet kreeg zij van de berover een aantal flinke vuistslagen in haar gezicht. De vrouw raakte even buiten kennis en liep een neusfractuur, hersenschudding en een hoofdwond op. GGD-personeel bracht het slachtoffer voor behandeling naar het IJssellandziekenhuis. In de geroofde tas van de vrouw zat, naast een pinpasje, ook een geldbedrag van zo'n vijfhonderd euro.


* MAN BEROOFD VAN HANDTELEFOON
CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Dinsdagmiddag rond vijf uur werd een 23-jarige man uit Capelle aan den IJssel op het Rhijnspoor door twee knapen beroofd van z'n handtelefoon. Terwijl één van hen het slachtoffer bedreigde met een mes, trok de ander de handtelefoon uit diens hand. Beiden renden vervolgens met hun buit weg.

Avonduitgave dinsdag 14 januari 2003

* VERDACHTE ZESTAL BEROVINGEN AANGEHOUDEN

ROTTERDAM - Dinsdag werd een negentienjarige Rotterdammer voorgeleid aan de Officier van Justitie, verdacht als mededader van zes berovingen, die vorig jaar augustus plaatsvonden in de omgeving van het Oostplein. De Rotterdammer werd het afgelopen weekeinde op verzoek van rechercheurs van het Geweldsteam van het district Oost door collega's van de politie Haaglanden in Den Haag aangehouden. Samen met een vorig jaar al aangehouden achttienjarige Rotterdammer, die nog steeds in bewaring zit, beroofde het tweetal in de maand augustus in de nachtelijke uren in totaal zes personen, onder wie een aantal vrouwen. Onder bedreiging van een mes werden voornamelijk geld en handtelefoons buitgemaakt. Het geld ging op aan genotsmiddelen, zoals sigaretten, terwijl de mobiele telefoons, die bij de aanhouding van de achttienjarige Rotterdammer werden aangetroffen, werden teruggegeven aan de slachtoffers.


* NEPGLAZENWASSER INDE MASSAAL, MAAR ZEEMDE NIET

SCHIEDAM - Woensdag wordt een 34-jarige Rotterdammer voorgeleid aan de Officier van Justitie, verdacht van oplichting. De man, een veelpleger, gaf zich in de afgelopen maanden, vermoedelijk enkele honderden keren, uit als glazenwasser. Hij lapte en zeemde echter niet, maar inde zo wel ettelijke duizenden euro's. De Rotterdammer werd afgelopen zondagmorgen op het W.G. Witteveenplein in Rotterdam aangehouden door politiepersoneel van het district Feijenoord-Ridderster, toen hij daar met een gestolen bromfiets liep te zeulen. Omdat de man gesignaleerd stond voor het district Schiedam voor oplichting op grote schaal, werd hij naar Schiedam overgebracht. Daar bekende hij in de hele regio van Schiedam en Vlaardingen tot Spijkenisse, van Rotterdam tot Rozenburg en van Hellevoetsluis tot Ridderkerk, meestal 's avonds bij mensen te hebben aangebeld en daar meldde dat hij de ramen had gezeemd en het geld kwam ophalen. In een aantal gevallen, wanneer niet met gepast geld kon worden betaald, ging hij wel even wisselen, maar kwam niet meer terug. De Rotterdammer werd een jaar geleden ook al aangehouden voor zijn nepglazenwasserspraktijken. Het opgestreken geld werd door hem direct omgezet in de aankoop van verdovende middelen.


* TWEE VERDACHTEN AANGEHOUDEN VOOR OPENLIJKE GEWELDPLEGING

ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Zuid hield dinsdagmorgen omstreeks half negen op het Zuidplein twee jongens (15 en 14 jaar) uit Rotterdam aan. Hen wordt openlijke geweldpleging ten laste gelegd. Het tweetal had even tevoren op de Carnissesingel een 14-jarige jongen uit Oud-Beijerland met een mes bedreigd en hem geschopt. Politiemensen stelden een onderzoek in naar de verdachten en konden hen, naar aanleiding van de opgegeven signalementen, aanhouden onder het metrostation Zuidplein. De knapen werden overgebracht naar het politiebureau en het mes werd in beslaggenomen.


* CONTROLE FIETSVERLICHTING
BARENDRECHT - Politiepersoneel van het district Zuid hield dinsdagmorgen op de rotonde 1e Barendrechtseweg/Henry Dunantlaan/Dierensteinweg een fietsverlichtingscontrole. Tussen half acht en half negen werden aan 39 van de in totaal 350 passerende fietsers processen verbaal uitgeschreven voor het niet voeren van fietsverlichting.


* TWEEDE VERDACHTE AANGEHOUDEN VOOR SCHIETPARTIJ MET DODELIJKE

AFLOOP IN BAR AAN HET WEENA
ROTTERDAM - Zondag 5 januari 2003 is in Duitsland een tweede verdachte aangehouden naar aanleiding van een dodelijke schietpartij op 25 september 2002 in een bar aan het Weena. Hij wordt verdacht van betrokkenheid. Rond twee uur, vond er in horecagelegenheid aan het Weena een schietpartij plaats. Een 29-jarige Rotterdammer kwam daarbij om het leven en een 34-jarige man, eveneens uit Rotterdam, liep ernstige verwondingen op en werd opgenomen in een ziekenhuis. Een 30-jarige Rotterdamse werd in haar voet geschoten. Na de schietpartij vluchtten twee mannen in een auto.

De recherche van het district Centrum formeerde een Recherche Assistentie Groep (RAG) dat een onderzoek startte. Intensief onderzoek door dit team leidde dinsdag 22 oktober 2002 tot de aanhouding van een 34-jarige Amsterdammer. Hij werd voorgeleid aan de officier van Justitie en in bewaring gesteld.

Zondag 5 januari jl. werd in deze zaak een tweede verdachte aangehouden. Het gaat om een 34-jarige man die in Berlijn in een woning door een arrestatieteam werd gearresteerd. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij dit ernstig misdrijf. Het onderzoeksteam is in afwachting van zijn uitlevering. Het onderzoek wordt voortgezet.


* VERKEERSCONTROLE ZWAAR VERVOER
ROTTERDAM - Personeel van de Verkeerspolitie hield dinsdagmorgen en -middag op het Groene Kruisplein een verkeerscontrole zwaar vervoer. Er werden 50 vrachtwagens op de weegbrug gewogen. In totaal werden er 26 bekeuringen uitgeschreven voor onder andere overbelading, gevaar voor afvallende lading, het niet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en het negeren van een rood verkeerslicht. Ook moesten acht vrachtwagencombinaties afladen in verband met overbelading.


* DERTIENJARIGE JONGEN OMGEKOMEN NA VERKEERSONGEVAL

ROTTERDAM - Dinsdagmorgen omstreeks acht uur kwam bij een verkeersongeval op de Terbregseweg, nabij de Prinses Irenebrug, een 13-jarige jongen uit Rotterdam om het leven. Een 57-jarige vrachtwagenchauffeur uit Woerden kwam vanaf de Bergse Linker Rottekade en sloeg rechtsaf de Prinses Irenebrug op, waar de 13-jarige jongen fietste. De man had kennelijk de jongen niet opgemerkt, waardoor het slachtoffer werd aangereden. De jongen overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De chauffeur werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De Technische Ongevallen Dienst stelt een onderzoek in.