CBS

Productie industrie niet verder gedaald

De Nederlandse industrie heeft in november 2002 vrijwel evenveel geproduceerd als in november 2001. De productie per werkdag ligt 0,1 procent hoger dan een jaar eerder, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Het is voor het eerst sinds augustus 2001 dat de productie niet lager ligt dan een jaar eerder.

Alleen voeding en chemie produceren meer
In november hebben alleen de voedings- en genotmiddelenindustrie en de aardolie-, chemische en rubberindustrie meer geproduceerd dan een jaar eerder. Dit is bij de voedings- en genotmiddelenindustrie de derde achtereenvolgende stijging. Bij de aardolie-, chemische en rubberindustrie is al twaalf maanden op rij sprake van productiestijgingen. Bij de metaal is nog steeds sprake van productiedalingen, die echter steeds kleiner zijn geworden. De metaal is de grootste branche binnen de industrie, met een aandeel van bijna eenderde. In november ligt hier de productie 0,5 procent lager dan een jaar eerder, in april was dat nog ruim 10 procent. Ook in de hout-, bouwmaterialen-, meubel- en overige industrie vlakt de daling de laatste maanden af. In de papier- en grafische industrie is de productiedaling in november relatief klein, nadat de dalingen in september en oktober juist beduidend hoger waren dan in de eerste helft van 2002.

Productie in november hoger dan in voorgaande maand De productie is in november 2002, na correctie voor seizoeninvloeden, 3,2 procent hoger dan in oktober. Voor het bepalen van omslagen van een trend kan het beste worden gekeken naar seizoengecorrigeerde cijfers. In september en oktober was sprake van productiedalingen ten opzichte van de voorgaande maand. Het is nog te vroeg om te spreken van een omslag. Ook eerder in 2002 wisselden stijgingen en dalingen van de seizoengecorrigeerde productie elkaar om de één à twee maanden af.

Technische toelichting
De productie-index van de industrie geeft de voor prijsveranderingen geschoonde groei weer van de in deze bedrijfstak gevormde inkomens (de 'toegevoegde waarde'). De veranderingen ten opzichte van een jaar eerder zijn geschoond voor verschillen in het aantal werkdagen, uitgaande van het werkdagenpatroon per bedrijfstak. De veranderingen ten opzichte van de voorgaande periode zijn bovendien gecorrigeerd voor seizoeninvloeden. De gegevens hebben een voorlopig karakter. Cijfers over de industriële productie van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van informatie die na de publicatie van het vorige persbericht beschikbaar is gekomen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB03-007
15 januari 2003
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht