Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
6

Directie:
voorlichting

15-01-2003

Status:
informatie

Staatssecretaris Nijs erkent hogere juridische opleiding

Staatssecretaris Nijs heeft besloten tot heroverweging van de besluitvorming over de vorig jaar door de hogescholen genomen initiatieven voor de nieuwe juridische opleiding. Reden voor de heroverweging is dat het bestaan van hbo-opleidingen naast wetenschappelijke opleidingen voor juristen er meer differentiatie in de juridische beroepsgroep mogelijk wordt. De doelmatigheid van opleidingen wordt hierdoor verbeterd omdat zij beter gaan aansluiten bij wat het bedrijfsleven, de overheid en andere sectoren nodig hebben.
De waaier-aanpak van beroepen en bijbehorende opleidingen op verschillende niveaus, zoals die in de zorg ontstaan, verdient navolging. De overheid heeft hierbij ook een taak: het ontstaan van nieuwe opleidingen die in een waaier passen moet worden aangemoedigd. Het feit dat er al zoveel opleidingen zijn doet daar niets aan af. De vermindering van opleidingen moet niet een doel op zich worden: aanvullende goede nieuwe opleidingen zijn cruciaal voor de steeds sneller veranderende banenwereld om ons heen.

In het geval van de hbo-juridische opleidingen zullen sectoren zoals de verzekeringsbranche, waar nu bijna alle juristen Meesters in de Rechten zijn, de taken van deze werknemers differentiëren zodat hbo-juristen de juridische dossiers kunnen voorbereiden en de minder complexe claims kunnen afhandelen. De hbo-juridische opleidingen bieden ook perspectief in de uitbouw van de justitiële keten, waarvan de maatschappelijke urgentie is toegenomen door het feit dat veiligheid een topprioriteit is van het kabinet.

Uiteraard moet het totale aantal juridische hbo-opleidingen niet zo groot worden dat er weer teveel zijn. Daarom kunnen niet alle elf initiatieven doorgang vinden. Het is onvermijdelijk dat de uitbreiding van het aanbod op een beheerste wijze plaatsvindt en er dus een keuze wordt gemaakt op basis van de feitelijke inbedding van de opleiding in de regionale kennisinfrastructuur. De staatssecretaris zal de initiatieven opnieuw bezien en daarover spoedig een definitief besluit nemen. In elk geval is het initiatief van de Hogeschool van Amsterdam zeer kansrijk, omdat dit is ingebed in de samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en op brede steun kan rekenen van de justitiële ketenpartners in de Amsterdamse regio.

Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl