Verbond van Verzekeraars

Gedragscode voor expertiseorganisaties

Expertiseorganisaties kunnen zich bij de uitvoering van hun activiteiten vanaf 1 februari 2003 conformeren aan de nieuwe Gedragscode Expertiseorganisaties. In de code wordt omschreven wat consumenten en andere bij de schaderegeling betrokken partijen mogen verwachten van experts en hun organisaties. Dit maakt hun opereren transparant en controleerbaar, en kan op die manier een bijdrage leveren aan het waarborgen van een constante hoge kwaliteit van dienstverlening. Deze dienstverlening wordt bovendien toetsbaar omdat expertiseorganisaties die zich conformeren aan de gedragscode, zich aansluiten bij het Klachteninstituut Verzekeringen. Het Verbond van Verzekeraars juicht de totstandkoming van deze gedragscode dan ook toe.

De Gedragscode Expertiseorganisaties is ontwikkeld door het Verbond van Verzekeraars en vertegenwoordigers van expertiseorganisaties. De code sluit aan op de vorig jaar geïntroduceerde Gedragscode Verzekeraars en de Gedragscode Informatieverstrekking Dienstverlening Intermediair (GIDI), maar is specifiek gericht op de activiteiten van de expertisebranche. De gedragscode is mede van belang omdat een hoogwaardige transparante dienstverlening van experts, gezien hun directe relatie met verzekerden in het kader van de schaderegeling, sterk bijdraagt aan een positieve beeldvorming van de gehele verzekeringssector bij de consument.

Het Bureau Coördinatie Expertise-organisaties (BCE), waarbij het merendeel van de onafhankelijke expertisebureaus is aangesloten, zal zijn deelnemende leden collectief aanmelden bij het Klachteninstituut Verzekeringen. Aanmelding bij het Klachteninstituut staat nadrukkelijk ook open voor niet bij het BCE aangesloten expertisebureaus. Via deze aanmelding geven zij aan, zich aan de Gedragscode Expertiseorganisaties te conformeren. Eigen expertisediensten van maatschappijen vallen reeds onder de Gedragscode Verzekeraars en onder de toetsing van het Klachteninstituut Verzekeringen. Zij hoeven zich daarom niet aan te melden.

15 januari 2003

---