Intel maakt resultaten vierde kwartaal en heel 2002 bekend

Winst over het vierde kwartaal bedroeg $0,16 per aandeel

Kontich, 15 januari 2003 - Intel Corporation heeft in het vierde kwartaal een omzet behaald van $7,2 miljard, 10 procent meer dan in het derde kwartaal van 2002 en 3 procent meer dan in dezelfde periode van 2001.

Voor het vierde kwartaal was de netto winst $1 miljard, een toename van 53 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2002 en een stijging van 108 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2001. De winst in het vierde kwartaal was $0,16 per aandeel, een stijging van 60 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal en een stijging van 129 procent ten opzichte van de $0,07 in het vierde kwartaal van 2001.

Exclusief kosten in verband met acquisities van ongeveer $106 miljoen, bedroeg de winst in het vierde kwartaal $1,1 miljard, een stijging van 37 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal en een toename van 6 procent vergeleken met dezelfde periode in 2001. De winst per aandeel (exclusief kosten in verband met acquisities) was $0,16, een toename van 45 procent vergeleken met het voorgaande kwartaal en een stijging van 7 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2001.

"2002 is geëindigd met een sterk kwartaal," zegt Craig R. Barrett, chief executive officer van Intel. "Door met succes onze strategieën uit te voeren zijn we er in geslaagd ons marktaandeel te vergroten in segmenten zoals microprocessors, chipsets, grafische hardware, moederborden, flash-geheugen, microprocessors voor PDA's en gigabit Ethernet-connecties voor moederborden met een geïntegreerd LAN."

"In 2003 zullen we doorgaan met het implementeren van geavanceerde technologie en onze leidende positie op het gebeid van halfgeleiders versterken. We zullen toonaangevende producten leveren, ons concurrentievermogen en onze kostenstructuur verbeteren, waardoor we goed kunnen blijven presteren, nu en op het moment dat het economisch klimaat verbetert."

De resultaten voor het vierde kwartaal van 2002 zijn inclusief een belastingvoordeel van ongeveer $75 miljoen dat te maken heeft met het afstoten van enkele kleine bedrijfsonderdelen die tijdens het vierde kwartaal werden gesloten. In de resultaten van het vierde kwartaal zijn de lasten in verband met de amortisatie van goodwill opgenomen, die niet langer kunnen worden afgeschreven volgens algemeen geaccepteerde boekhoudprincipes (GAAP), sinds het in werking treden van FASB rule 142 in het begin van 2002.

Intel zal met ingang van de aankondiging van de resultaten voor het eerste kwartaal van 2003 stoppen met het rapporteren van de winst exclusief de kosten die met acquisities zijn gemoeid. De goodwillbepaling volgens FASB rule 142 heeft geresulteerd in een aanzienlijke reductie van het verschil tussen de winst van het bedrijf op GAAP-basis en de winst exclusief kosten in verband met acquisities. Tijdens 2002 heeft Intel de winst gerapporteerd exclusief kosten in verband met acquisities om aanvullende informatie te geven over de prestaties en om een consistente basis te bieden voor financiële vergelijkingen.

Resultaten over heel 2002
Over heel 2002 bedraagt de omzet $26,8 miljard dollar, een stijging van 1 procent ten opzichte van de omzet van $26,5 miljard in 2001. De netto winst bedraagt $3,1 miljard, een stijging van 141 procent vergeleken met de winst van $1,3 miljard in 2001. Voor 2002 bedraagt de winst per aandeel $0,46, een stijging van 142 procent vergeleken met de winst per aandeel van $0,19 in 2001. Voor de resultaten van 2001 is rekening gehouden met de veranderde amortisatie van goodwill.

De netto winst voor 2002, exclusief kosten in verband van acquisities, was $3,5 miljard, 4 procent minder dan de $3,6 miljard in 2001. Exclusief de kosten in verband met acquisities was de winst per aandeel in 2002 $0,51, een daling van 2 procent vergeleken met $0,52 in 2001.

Vooruitzichten
De volgende uitspraken zijn gebaseerd op de huidige marktvooruitzichten. Deze uitspraken betreffen prognoses en de uiteindelijke resultaten kunnen wezenlijk afwijken. Deze uitspraken houden geen rekening met de mogelijke gevolgen van fusies, acquisities en bedrijfscombinaties die na 13 januari 2003 worden afgerond. De voortdurende onzekerheid over de wereldwijde economische omstandigheden maken het met name moeilijk om voorspellingen te doen over de vraag naar producten en gerelateerde zaken.


* De omzet tijdens het eerste kwartaal zal naar verwachting tussen de $6,5 miljard en $7,0 miljard liggen.
* De brutomarge zal in het eerste kwartaal van 2003 ongeveer 50 procent bedragen, plus of minus enkele procentpunten (vergeleken met 51,6 procent in het vierde kwartaal van 2002). De brutomarge van Intel is met name afhankelijk van de omzet, productsamenstelling, productprijsstelling, wijzigingen in de kosten van onderdelen, het gebruik van de productiecapaciteit en de timing van de ingebruikname van nieuwe productiefaciliteiten en de daaraan gerelateerde kosten.
* Voor heel 2003 zal de brutomarge naar verwachting 51 procent bedragen, plus of minus enkele procentpunten (vergeleken met 50 procent in 2002).
* Intel verwacht dat de uitgaven aan R&D - exclusief kosten van lopende R&D, inclusief MG&A-kosten (marketing, general and administrative) - gedurende het eerste kwartaal van 2003 tussen de $2,0 miljard en $2,1 miljard zullen bedragen, vergeleken met $2,1 miljard in het vierde kwartaal van 2002. De uiteindelijke kosten, met name van kosten voor marketing en compensatie, kunnen van deze verwachting afwijken, afhankelijk van de omzet en winst.
* Het bedrijf verwacht in heel 2003 ongeveer $4,0 miljard uit te geven aan R&D (exclusief de lopende R&D), hetzelfde bedrag als in 2002.
* De uitgaven van Intel zullen in 2003 naar verwachting tussen $3,5 miljard en $3,9 miljard liggen, vergeleken met $4,7 miljard in 2002. Intels uitgaven aan apparatuur voor de productie van halfgeleiders zal met name zijn gericht op de productie van 300mm wafers waardoor het bedrijf rendabeler kan opereren, terwijl de fabricagekosten worden teruggebracht.
* Rente en resultaten van investeringen in het eerste kwartaal zullen naar verwachting uitkomen op een nettoverlies van ongeveer $125 miljoen op beleggingen ter waarde van $170 miljoen, voornamelijk als gevolg van afschrijvingen vanwege waardeverlies van private investeringen. Deze verwachting is gebaseerd op ervaring en het is onmogelijk om te weten welke specifieke investeringen in waarde zullen dalen, wanneer dat gebeurt en in welke mate. Deze verliezen of inkomsten van aandelen en rente veronderstellen geen onverwachte gebeurtenissen en variëren op grond van de veranderlijkheid van aandelenkoersen, de winst of verliezen door verkoop of uitwisseling van aandelen, afschrijvingen ten gevolge van waardeverlies van niet-verhandelbare en andere investeringen, de rentestand en verandering van de juiste waarde van derivaten.
* Het belastingtarief voor 2003 zal naar verwachting ongeveer 30,5 procent bedragen. Dit is hoger dan het tarief van 27,4 procent in 2002, voornamelijk doordat een hoger percentage van de winst in hogere belastingsjurisdicties valt.
* De afschrijvingen in het eerste kwartaal zullen naar verwachting $1,2 miljard bedragen en $4,9 miljard voor heel 2003.
* Amortisatie van acquisitiegerelateerde kosten zullen naar verwachting in het eerste kwartaal ongeveer $85 miljoen bedragen en ongeveer $300 miljoen voor heel 2003.
DE UITSPRAKEN IN DIT DOCUMENT DIE BETREKKING HEBBEN OP PLANNEN EN VERWACHTINGENVOOR HET EERSTE KWARTAAL, HET GEHELE JAAR EN DE TOEKOMST BETREFFEN PROGNOSES WAARBIJ REKENING GEHOUDEN DIENT TE WORDEN MET EEN AANTAL RISICO'S EN ONZEKERHEDEN. NAAST DE BESPROKEN FACTOREN KUNNEN DE VOLGENDE FACTOREN TOT GEVOLG HEBBEN DAT FEITELIJKE RESULTATEN WEZENLIJK AFWIJKEN VAN DE HIERBOVEN GENOEMDE VERWACHTINGEN:

BEDRIJFS- EN ECONOMISCHE OMSTANDIGHEDEN EN GROEI IN DE COMPUTERINDUSTRIE IN DE VERSCHILLENDE REGIO'S; MOGELIJKE VERSTORING VAN COMMERCIËLE ACTIVITEITEN TEN GEVOLGE VAN TERRORISTISCHE ACTIVITEITEN EN GEWAPENDE CONFLICTEN, ZOALS VERANDERINGEN IN DE LOGISTIEK EN BEVEILIGING; VERANDERINGEN IN HET AANKOOPGEDRAG VAN KLANTEN; VERANDERINGEN IN DE SAMENSTELLING VAN DE GEBRUIKTE MICROPROCESSOR-TYPEN EN -SNELHEDEN, COMPONENTEN EN ANDERE PRODUCTEN; CONCURRENTIEFACTOREN, ZOALS CONCURRERENDE CHIP-ARCHITECTUREN EN PRODUCTIETECHNOLOGIEËN, CONCURRERENDE SOFTWARE-COMPATIBELE MICROPROCESSORS EN DE ACCEPTATIE VAN NIEUWE PRODUCTEN IN SPECIFIEKE MARKTSEGMENTEN;

PRIJSONTWIKKELINGEN; DE ONTWIKKELING EN TIMING VAN DE INTRODUCTIE VAN NIEUWE SOFTWARE-APPLICATIES; ONVOLDOENDE, VEROUDERDE OF EEN TEVEEL AAN VOORRAAD, ALSMEDE FLUCTUATIES IN DE WAARDE VAN DE VOORRAAD, VOORTDUREND SUCCES IN TECHNOLOGISCHE ONTWIKKELINGEN, INCLUSIEF DE ONTWIKKELING EN IMPLEMENTATIE VAN NIEUWE PROCESSEN EN STRATEGISCHE PRODUCTEN VOOR SPECIFIEKE MARKTSEGMENTEN; HET UITVOEREN VAN DE GEPLANDE PRODUCTIEONTWIKKELING, EEN TEVEEL OF TEKORT AAN PRODUCTIECAPACITEIT; EEN SNELLE OVERGANG NAAR DE 0,13 MICRON PRODUCTIETECHNOLOGIE; HET VERMOGEN OM UIT TE BREIDEN IN NIEUWE NETWERK-, COMMUNICATIE-, DRAADLOZE- EN ANDERE INTERNET-GERELATEERDE MARKTGEBIEDEN EN HET OP SUCCESVOLLE WIJZE INTEGREREN EN BEDRIJVEN VAN OVERGENOMEN ONDERNEMINGEN; IMPACT VAN ONTWIKKELINGEN BUITEN DE VERENIGDE STATEN, ZOALS FLUCTUERENDE VALUTAKOERSEN, LOCALE ONRUST OF POLITIEKE ONSTABILITEIT, ZOALS ONRUST IN ISRAËL, ONVOORZIENE KOSTEN OF ANDERE NEGATIEVE EFFECTEN GEASSOCIEERD MET PROCESSORS EN ANDERE PRODUCTEN DIE ERRATA BEVATTEN (AFWIJKINGEN VAN DE GEPUBLICEERDE SPECIFICATIES); JURIDISCHE KWESTIES DIE TE MAKEN HEBBEN MET KARTELVORMING, INTELLECTUEEL EIGENDOM CONSUMENTEN EN ANDERE ZAKEN; ALSMEDE OVERIGE RISICOFACTOREN DIE INCIDENTEEL VERSCHIJNEN IN DE SEC-RAPPORTEN VAN HET BEDRIJF, INCLUSIEF MAAR NIET BEPERKT TOT, HET RAPPORT OP FORMULIER 10-Q VOOR HET KWARTAAL DAT OP 29 SEPTEMBER 2001 WERD AFGESLOTEN (DEEL I, ITEM 2, OUTLOOK-SECTIE).

Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van personal computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie over Intel is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom/.