Korps: Groningen, plaats: Diverse 15-01-2003
Persberichten Regiopolitie Groningen
Woensdag 15 januari 2003

Dagelijkse berichten

Winschoten: alcomobilist verzet zich tegen aanhouding In de Nassaustraat in Winschoten heeft de politie dinsdagnacht een 38-jarige Winschoter en zijn 18-jarige zoon aangehouden. Beiden zaten in een auto bestuurd door de 38-jarige verdachte. Bij een politiecontrole bleek hij te veel te hebben gedronken. Toen de man na het uitvoeren van de blaastest werd aangehouden bemoeide zijn zoon zich daarmee. Er ontstond een vechtpartij tussen vader en zoon en de agenten maar beide verdachten konden met behulp van meerdere politiemensen worden overmeesterd. Ze werden naar het bureau gebracht waar bij de ademanalyse een alcoholpromillage van 1.47 promille bij de bestuurder werd vastgesteld. Ook aan het bureau gedroegen de beide verdachten zich agressief. Ze schreeuwden en scholden tegen politiemensen en schopten onophoudelijk tegen deuren van ophoud- en verhoorkamers aan. In verband met het alcoholgebruik van beiden zijn ze ter ontnuchtering ingesloten. Naast proces-verbaal voor rijden onder invloed wordt ook verbaal opgemaakt voor verzet tegen de aanhouding ambtsbelemmering.

Vlagtwedde: gordelcontrole
De politie heeft dinsdagmiddag in de Wilhelminastraat in Vlagtwedde een controle gehouden op het dragen van autogordels. Daarbij werden 70 autos gecontroleerd. Negen mensen kregen een boete van 40 euro voor het niet dragen van de gordel.

Uithuizen: aanhouding na burenruzie
Naar aanleiding van een uit de hand gelopen burenruzie heeft de politie dinsdagavond aan de Ripperdadrift in Uithuizen een 25-jarige man uit Uithuizen aangehouden. De man wordt ervan verdacht bij een ruzie tussen de gezinnen van een 40-jarige en een 39-jarige bewoner van de Ripperdadrift een ruit te hebben ingegooid van de woning van de 40-jarige betrokkene. De verdachte werd naar het bureau gebracht en na verhoor heengezonden. Hij ontkent de vernieling van de ruit te hebben gepleegd. De politie zette acht agenten in om de rust te doen terugkeren en stelt een onderzoek in naar de toedracht van de burenruzie. Die is tot nu onduidelijk.

Den Ham: gewonde bij ongeval
Bij een éénzijdig verkeersongeval aan de Fransumerweg in Den Ham is dinsdagnacht een 23-jarige automobilist uit Groningen gewond geraakt. Vermoedelijk door te hoge snelheid kwam de man met zijn auto in de berm terecht en raakte met zijn rechterbuitenspiegel een lantaarnpaal. De man remde hard en gleed daarbij op de kruising met de Sietse Veldstraweg met de auto een sloot in. Hij liep licht letsel op aan het hoofd en is naar een ziekenhuis gebracht. Zijn 22-jarige passagier raakte niet gewond. De auto is uit de sloot getakeld.

Oostwold gemeente Leek: rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding De politie heeft dinsdagavond het rijbewijs van een 33-jarige automobilist uit Norg ingevorderd. De man reed over de A7 in de richting van Groningen. Bij Oostwold werd zijn snelheid door een politiepatrouille vastgesteld op 180 km per uur. Op de Weg der Verenigde Naties in Groningen reed hij op gedeelte van 100 is toegestaan 150 en waar 70 is toegestaan 120. Op de Beneluxweg werd de man staande gehouden. Hij kreeg een bekeuring voor te hard rijden en zijn rijbewijs werd ingenomen.

Tolbert: landbouwvoertuig verliest lading
Op de Oldebertweg in Tolbert heeft de politie dinsdagmiddag proces-verbaal opgemaakt tegen de 20-jarige bestuurder van een landbouwtrekker. Met de trekker werd een aanhangwagen geladen met modder en slib voortgetrokken. Op de kruising met de Hoofdstraat verloor de wagen een deel van de lading door een niet goed gesloten achterklep. Het wegdek van raakte ter plaatse over een afstand van ongeveer 100 meter besmeurd met modder en slib. De eigenaar van de trekker en wagen, een loonbedrijf, is aangezegd de weg schoon te maken.

Marum: rijbewijs snelle automobilist ingevorderd Op de A7 bij Marum heeft de politie dinsdagavond het rijbewijs van een 34-jarige man uit Harkema ingevorderd. De man reed met een snelheid van 180 km per uur in de richting van Drachten en werd ter hoogte van De Scheiding staande gehouden. Hij kreeg een bekeuring voor de overtreding en moest zijn rijbewijs inleveren.

Hoogezand: hennepplantage
Bij een onderzoek, ingesteld na binnengekomen informatie, troffen politiemensen dinsdagmorgen op de zolder van een woning aan de Goeman Borgesiusstraat in Hoogezand een hennepkwekerij aan. In de plantage werden 82 planten en 154 stekjes gevonden. Planten en stekjes, alsmede de kweekapparatuur zijn in beslag genomen en in overleg met de Officier van Justitie vernietigd. Tegen de 26-jarige bewoner van de woning is proces-verbaal opgemaakt.

Ten Boer: illegale plakker
Aan de Nijverheidsweg in Ten Boer heeft de politie dinsdagmorgen proces-verbaal opgemaakt tegen een 23-jarige man uit Groningen. De man plakte posters op een elektriciteitskast. Hij was niet in het bezit van een plakvergunning van de gemeente Ten Boer. De tas met posters is door de politie in beslag genomen.

Groningen: autokraker aangehouden
Een getuige hoorde dinsdagavond op de Steenhouwerskade glasgerinkel en zag een 25-jarige man uit Groningen in een auto hangen. Hij belde de politie die op basis van het opgegeven signalement de autokraker kon aanhouden. De man was gewond aan beide handen en had zich verwond bij het openbreken van de wagen. Uit de auto werd een autoradio weggenomen die later werd teruggevonden. De verdachte werd voor zijn verwondingen behandeld en is ingesloten voor nader onderzoek.

Groningen: poging beroving
Een 37-jarige Stadjer werd dinsdagavond op de van Iddekingeweg nadat hij een mobiel telefoongesprek had gevoerd aangesproken door een nog onbekende man die zijn telefoon wilde hebben. De man weigerede waarop de andere man een mes trok en een zwaaiende beweging maakte. De Stadjer stapte achteruit en weerde het mes af waarbij hij een lichte snee opliep. Toen het slachtoffer ging schreeuwen zette de overvaller het op een lopen richting de Verlengde Hereweg. Een zoektocht van de politie in de omgeving leverde geen resultaat op. Een onderzoek is ingesteld. Het signalement van de overvaller: man met donkere huidskleur, leeftijd 20/25 jaar, lengte 170-175 cm, geen baard/snor of bril. Hij was gekleed in een witte dons jas heupmodel met donkere schouderstukken en had een donker gebreid mutsje op zijn hoofd. De man droeg aan beide handen meerdere gouden ringen. Eventuele getuigen of mensen die informatie hebben worden verzocht te bellen met de politie via 0900 8844 (lokaal tarief).

Groningen: man beledigt agenten
Agenten spraken dinsdagavond in de Poelestraat een 33-jarige man aan die op de openbare weg een blikje bier aan het nuttigen was. De man begint direct verbaal uit te pakken naar de agenten. Op de mededeling dat de man een bon krijgt voor de overtreding begint hij de agenten te beledigen en te bedreigen en wordt daarvoor aangehouden. Op het bureau betuigde de man zijn spijt voor de feiten en hij kreeg een proces-verbaal mee.

Groningen: maaltijdbezorger beroofd
Een 17-jarige maaltijdbezorger meldde dinsdagavond bij de politie dat hij van zijn portemonnee was beroofd in de Spinelstraat. Toen de jongen met de bestelde maaltijd in de straat kwam werd hij vermoedelijk met een mes van achteren bedreigd en moest zijn portemonnee afgeven. Ook werd de inhoud van zijn bezorgingsbak meegenomen. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: man gooit ruit in van woning
Een 21-jarige man uit Groningen werd dinsdagochtend aangehouden in de Surinamestraat nadat hij een ruit van een woning had ingegooid. De man verklaarde zijn daad omdat hij naar eigen zeggen door een verslaafde man zijn mobiele telefoon gestolen zou hebben. De verdachte kon niet goed mikken want hij gooide een andere ruit in dan zijn bedoeling was. Na verhoor is de man met een proces-verbaal op zak heengezonden.

Groningen: verwarde man pleegt vernielingen
In de Oude Kijk in t Jatstraat werd dinsdagochtend een 42-jarige man uit Groningen aangehouden omdat hij de ruiten van een antiekzaak probeerde te vernielen. De man ging toen de politie arriveerde op straat liggen en begon luidkeels te schreeuwen. De man werd naar het bureau gebracht en na verhoor met een bon op vrije voeten gesteld. Dat duurde niet lang want de man begon na zijn vrijlating de ruitenwissers van een bus die op het Gedempte Zuiderdiep te vernielen. Ook trok hij aan de kabels van de kerstverlichting in de Herestraat. Na overleg werd de man naar een psychiatrische kliniek gebracht.

Groningen: ruzie in woning tussen twee mannen
De politie werd dinsdagochtend naar een woning aan de Pioenstraat gestuurd waar een ruzie tussen de bewoner en een kennis uit de hand was gelopen. Om nog onduidelijke redenen ontstond een ruzie tussen beide mannen waarbij over en weer geweld is gebruikt. De 27-jarige kennis die bij de 33-jarige bewoner op bezoek was liep handletsel op en de bewoner had last van zijn pols. Na behandeling zijn beide mannen als verdachte aangehouden en ingesloten voor nader verhoor.

Groningen: verkeerscontroles
Op de Aweg en Diamantlaan werd dinsdagochtend een verkeerscontrole gehouden. Er werden vier bonnen geschreven voor het overtreden van de maximumsnelheid en twee voor het niet dragen van de gordel. Op de Parkweg werd dinsdagavond 11 keer bekeurd voor het niet voeren van fietsverlichting en twee voor het niet handsfree bellen. Dinsdagmiddag werd met de lasergun op snelheid gecontroleerd op de Beneluxweg. Zes van de 250 op gecontroleerde voertuigen reden meer dan 30 km per uur harder dan de limiet van 70 km per uur. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 118 km per uur. Op de Beneluxweg werd dinsdagavond een 23-jarige automobilist uit Peize betrapt met een snelheid van 125 km per uur. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. Op de Plataanlaan was een zelfde lot beschoren voor een 34-jarige automobilist uit Eenrum die met een snelheid reed van 121 km per uur. De man onderging ook nog de alcoholtest en blies een promillage van 1.35. Hij kreeg processen-verbaal en een dagvaarding.

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (lokaal tarief).