SENTER

Meesurfen op derde innovatiegolf biedt kansen voor Nederland

Een bredere toepassing van software en digitale elektronica systemen in Nederlandse apparaten en machines (zogenaamde embedded systemen, zoals in pacemakers en in apparaten voor industriele toepassingen ) zal een grote omwenteling te weeg brengen. Binnen 4 tot 8 jaar zullen haast alle apparaten, machines, instrumenten en installaties intelligente software bevatten. Deze ontwikkeling wordt wel de derde ICT-innovatiegolf (na internet en mobiel) genoemd. Nederland heeft op het gebied van deze systemen reeds een goede uitgangspositie. Meesurfen op deze innovatiegolf biedt de software- en de apparaten- en machinebouwsectoren in ons land daarom een geweldige kans in een uitgesproken internationale markt.

Dit zijn enkele van de conclusies van het visiedocument 'Intelligente Apparaten. Een visie op embedded systemen voor Nederland', dat op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken door het Embedded Systems Institute in Eindhoven is geschreven. Het visiedocument is januari 2003 verschenen en toont de wereld van embedded systemen met enkele concrete voorbeelden en schetst mogelijke technologische ontwikkelingen met een doorloop naar 2010. De publicatie verschijnt in het kader van Concurreren met ICT-competenties, een initiatief van de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

De inhoud van het visiedocument Embedded Systemen vormt mede de basis voor de brokerage 'Concurreren met intelligente producten en systemen', die Senter in opdracht van het ministerie van Economische Zaken op 25 maart 2003 organiseert.

Prof. Dr. Martin Rem, wetenschappelijk directeur van het Embedded Systems Institute, heeft het document geschreven ondermeer aan de hand van interviews met allerlei kopstukken uit de wetenschappelijke wereld en uit de werelden van de machine- en apparatenbouw en van de software. Gezamenlijk zien de deskundigen diverse doorbraakmogelijkheden voor de Nederlandse industrie, namelijk op de terreinen van de integratie van disciplines, decentrale besturing en adaptatie, energiezuinigheid, sensoronderzoek, ontwerpmethoden en
-gereedschappen, plaatsgestuurde diensten, monitoring op afstand en maatschappelijke acceptatie.

Het visie-document constateert dat de Nederlandse industrie een tamelijk goede uitgangspositie heeft om mee te surfen op de derde ICT Innovatie golf. Dat komt vooral door de aanwezigheid van Philips en aan Philips gerelateerde bedrijven, aldus de deskundigen. In die zin is de rol van embedded systemen en software in de Nederlandse consumentenelektronica te vergelijken met die van embedded in de Duitse automobiel- en de Franse vliegtuigindustrie. De komst van embedded software zal ook aan de kleinere machine- en apparatenbouwers in ons land niet voorbij gaan, mits zij in staat zijn om software op de goede manier in hun producten te integreren en of ze de daarvoor benodigde disciplines kunnen mobiliseren.

Als een kleiner bedrijf in staat is om nu - eventueel in samenwerking met andere bedrijven - een goede product/markt combinatie te vinden, dan zou het deze derde innovatiegolf kunnen gebruiken om uit te groeien tot een van de grotere spelers in een nieuwe markt.

Het Embedded Systems Institute wil nieuwe kennis op het gebied van embedded systemen genereren en uitdragen. De oprichters van het instituut zijn de Technische Universiteit Eindhoven, Technische Universiteit Delft, Universiteit Twente, TNO, ASML, Océ en Philips. Het instituut is gevestigd op de campus van de TU Eindhoven.

Noot voor de redactie--------