Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Aanbieden advies gezondheid en gedrag

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

POG/GB-2344874

13 januari 2003

Hierbij zend ik u het advies Gezondheid en Gedrag van de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ). Het rapport gaat in op de vraag hoe ongezond gedrag kan worden omgebogen naar gezond gedrag en wie daarvoor verantwoordelijk is.

De Raad stelt zich op het standpunt dat burgers in de eerste plaats zelf verantwoordelijk zijn voor hun gezondheid. Ook andere partijen hebben hun verantwoordelijkheid. De overheid - niet alleen het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport - vanuit haar publieke verantwoordelijkheid en grondwettelijke taak. Andere spelers vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Te denken valt hierbij aan verzekeraars, werkgevers en producenten, naast de beroepsgroepen in de sectoren zorg en preventie. Ook ik ben van mening dat de inzet van velen nodig is om het tij te keren. De Raad keert zich tegen het opleggen of afdwingen van gezond gedrag door uitsluiting van zorg of financiële strafmaatregelen. In algemene zin geef ook ik de voorkeur aan belonende maatregelen boven bestraffende maatregelen. Bij specifieke gedragingen als roken of drinken is ontmoediging in de vorm van bijvoorbeeld accijnsmaatregelen wel opportuun.

Het advies komt op een goed moment. Het samenvattend rapport van de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat op 21 november 2002 aan de Tweede Kamer is aangeboden, benoemt ongezond gedrag als belangrijkste oorzaak van de stagnerende levensverwachting. Het RVZ-advies bevat een brede analyse en concrete aanbevelingen hoe dit gedrag te veranderen, waarbij overgewicht breed wordt uitgemeten. Voor overgewicht is reeds een aantal activiteiten in gang gezet: de campagne Maak je niet dik! van het Voedingscentrum, de verstrekking van fruit aan leerlingen van de basisschool en de oprichting van het KennisCentrum Overgewicht dat bestaande kennis en ervaringen beter toegankelijk moet maken.

De aanbevelingen van de Raad zullen betrokken worden bij de verdere beleidsontwikkeling voor overgewicht en bij de nota preventiebeleid waarover u geïnformeerd zult worden door een volgend kabinet.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp

Taakherschikking in de gezondheidszorg 1. Taakherschikking in de gezondheidszorg
Externe link, 14-1-2003

Persbericht van de RVZ