Provincie Limburg

Positief advies Provincie over verbouwingsplannen Laurentiusziekenhuis

Roermond (009)
Het Laurentiusziekenhuis in Roermond heeft grote verbouwingsplannen. Met de voorgenomen verbouwingen verwacht het ziekenhuis helemaal te kunnen voldoen aan de eisen die anno 21e eeuw aan een medisch centrum worden gesteld. Het ziekenhuis heeft een structuurplan ontwikkeld dat leidt tot gewenste aanpassingen in flexibiliteit, kwaliteit, functionaliteit en logistiek. Het College van Gedeputeerde Staten onderschrijft de noodzaak van de aanpassingen en heeft besloten de Minister van VWS positief te adviseren over de bouwplannen van het Laurentiusziekenhuis in Roermond.

Gedeputeerde Staten zijn van mening dat het bestuur van het Laurentiusziekenhuis er in is geslaagd een structuurplan te ontwikkelen waarmee de medisch curatieve zorg in Midden-Limburg voor de komende decennia is gewaarborgd. In het structuurplan staat de patiënt centraal, de logistiek is daarop aangepast. De belangrijkste verbouwingen concentreren zich op nieuwbouw van een behandelcentrum waar poliklinische en klinische K.N.O-ingrepen worden geïntegreerd; aanpassing en uitbreiding van de poliklinieken; het realiseren van één hoofdentree met gelijktijdig verbeteren van de parkeerfaciliteiten en de routing; het moderniseren van de kinder-, kraam- en verlosafdeling alsmede een herverdeling van de laboratoria. Tegelijk vindt er een concentratie plaats van de logistieke diensten met het aanpassen/vervangen van de installatietechnische knelpunten.

Bezorgdheid
Tegelijk met het positieve advies aan de minister over de bouwplannen van het Laurentiusziekenhuis spreken Gedeputeerde Staten hun bezorgdheid uit over de ontwikkelingen rond het op te richten Regionaal Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Roermond. In dit centrum participeert ook de klinische psychiatrische afdeling van het ziekenhuis (PAAZ). De combinatie van ambulante en klinische zorgcapaciteit in een regionaal centrum bevordert de toegankelijkheid van deze dan geïntegreerde voorzieningen voor cliënten. Het college heeft vernomen dat Riagg Midden-Limburg zich terug wil trekken uit dit integratieproces. Het college zou een dergelijk besluit zeer betreuren. Het Vincent van Goghinstituut en de Stichting Zorgcircuits hebben aangegeven in principe mogelijkheden te zien om ook in Midden-Limburg, samen met het Laurentiusziekenhuis geïntegreerde psychiatrische zorg te kunnen aanbieden. Het college van GS benadrukt dat participatie van het Riagg Midden-Limburg, uit oogpunt van transparant zorgaanbod zeker aanbeveling verdient. 15-1-2003 11:27