Provincie Limburg

Provincie en Gemeenten maken afspraken over opvang onderdak zoekende

jongeren (010)
De Provincie Limburg en de centrum gemeenten hebben heldere afspraken gemaakt over de opvang van jongeren met een acute zorg- en onderdakvraag. Deze afspraken gelden ook voor zwerfjongeren. De Provincie zorgt, via de Jeugdzorg, voor opvang van alle jongeren tot 18 jaar. De centrum gemeenten regelen de opvang voor jongeren vanaf 18 jaar. Dit vloeit voort uit de gemeentelijke verantwoordelijkheid voor maatschappelijke opvang.
Voor jongeren onder de 18 jaar maakt de Provincie geen verschil meer tussen jongeren mét of zonder een jeugdzorgindicatie. In Zuid-Limburg gelden de afspraken met onmiddellijke ingang, in Noord- en Midden-Limburg is sprake van een overgangssituatie.

De jeugdzorg wordt verantwoordelijk voor alle opvang van jongeren met acute zorg- en onderdakvraag onder de 18 jaar. Hierover bestond vaker onduidelijkheid omdat de jeugdzorg in beginsel verantwoordelijk is voor jongeren met een indicatie voor jeugdzorg. Zwerfjongeren hebben behoefte aan opvang, zonder dat zij direct allemaal geïndiceerd zijn voor jeugdzorg. Toch gaat jeugdzorg nu ook voor deze groep alle voorzieningen regelen zodat er geen onduidelijkheid meer kan ontstaan over gemeentelijke verantwoordelijkheden en provinciale verantwoordelijkheid c.q. van de jeugdzorg.
De centrumgemeenten (Maastricht, Venlo, Heerlen/regio Parkstad) blijven alle opvang regelen voor jongeren vanaf 18 jaar met acute zorg- en onderdakvragen (inclusief zwerfjongeren). 15-1-2003 11:31