Aedes

Gezamenlijke branchecode voor maatschappelijke ondernemingen

15 januari 2003

Maatschappelijke ondernemingen in wonen, zorg en onderwijs nemen het initiatief voor een gezamenlijke branchecode. Daarin wordt onder andere vastgelegd hoe deze ondernemingen worden bestuurd en hoe verantwoording wordt afgelegd, zowel intern als aan de overheid en samenleving. Dit blijkt uit het rapport `De waarde van de maatschappelijke onderneming geborgd' van het Netwerk Toekomst Maatschappelijke Onderneming. Het rapport wordt vanmiddag in Deventer aangeboden aan demissionair minister-president Balkenende.

In het huidige politieke klimaat staan onderwerpen als zorg, onderwijs, veiligheid en leefbaarheid bovenaan de agenda. Burgers zijn niet tevreden over de kwaliteit daarvan. Volgens de brancheorganisaties in de zorg, het wonen en onderwijs is het stelsel van wet- en regelgeving voor maatschappelijke ondernemingen sterk verouderd. Een nieuw stelsel is hard nodig om de maatschappelijke dienstverlening te kunnen verbeteren en kosten te besparen door het verminderen van bureaucratie en overregulering.

Vooruitlopend op een modernisering van het stelsel komen de maatschappelijke ondernemers met een branchecode. Daarmee willen ze de onduidelijkheid over hun rol en positie wegnemen, de belangen van de samenleving behartigen en daarover met de overheid duidelijke afspraken maken. Dit gebeurt onder meer doordat volgens de branchecode elke maatschappelijke onderneming een onafhankelijke raad van toezicht moet krijgen. Burgers en overheid worden vervolgens op een transparante wijze geïnformeerd over beleid en werkwijze en er wordt periodiek overleg gevoerd met belanghebbenden. Daarnaast zullen maatschappelijke ondernemingen onderling de prestaties met elkaar vergelijken. Doel daarvan is verdere optimalisering van de dienstverlening.

Dat de overheid zich realiseert dat veranderingen noodzakelijk zijn, blijkt uit het kabinetsvoornemen om een SER-advies te vragen met betrekking tot maatschappelijk ondernemerschap. In de lijn van het huidige kabinet waarin minder regelzucht en bureaucratie en meer ruimte voor eigen keuzen centraal staat, zou meer de nadruk op vraagsturing door de burger moeten komen te liggen. De deelnemers aan het netwerk van maatschappelijke ondernemingen pleiten ervoor dat de vandaag gepresenteerde voorstellen leidend zullen zijn bij de totstandkoming van dit SER-advies.

Willem van Leeuwen, voorzitter van Aedes vereniging van woningcorporaties, zal namens het Netwerk Toekomst Maatschappelijke Onderneming het rapport overhandigen aan minister-president Balkende. Dit vindt plaats op woensdagavond 15 januari om 18.30 uur in de Schouwburg in Deventer. U kunt hierbij aanwezig zijn. Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met 06-53409967 of 035-6268378.

Een maatschappelijke onderneming is een non-profitorganisatie met een maatschappelijke doelstelling. Voorbeelden zijn woningcorporaties, onderwijs en zorginstellingen. Het zijn private organisaties die opereren in een marktsituatie, maar tegelijkertijd hun middelen aanwenden om de samenleving te dienen.

Het Netwerk Toekomst Maatschappelijke Onderneming bestaat uit de directeuren/bestuurders van:

- Aedes vereniging van woningcorporaties, 600 woningcorporaties met 2,3 miljoen woningen.


- Arcares brancheorganisatie verpleging en verzorging, 780 leden met in totaal 334 verpleeghuizen en 1366 verzorgingshuizen.


- Landelijke Vereniging voor Thuiszorg, 101 instellingen.

- NVZ vereniging van ziekenhuizen, 170 instellingen.

- Bve Raad, brancheorganisatie voor beroepsonderwijs en volwasseneneducatie , 74 instellingen met 600.000 deelnemers.


- HBO raad, vereniging van hogescholen, 47 hogescholen.
reageer