Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Chemisch transport naar minister Veerman

Amsterdam, 15 januari 2003 --- Milieudefensie en de Zuidhollandse Milieufederatie hebben vanochtend om 11:00 uur 6 grote vaten met gevaarlijke bestrijdingsmiddelen afgeleverd bij het ministerie van landbouw in Den Haag. De twee organisaties brengen de vaten terug omdat de minister deze en andere bestrijdingsmiddelen weer wil toelaten op de Nederlandse akkers. En dat terwijl deze gewasbeschermingsmiddelen zeer schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid. Met de leus 'Geef dit kabinet geen tweede kans', onderstreept Milieudefensie de eis dat er een eind moet komen aan het giftige landbouwbeleid van het huidige kabinet.

De milieuorganisaties laten met deze actie zien dat het huidige kabinet er een potje van maakt op het gebied van gewasbescherming. Hun leuzen zijn dan ook: 'Pas op: CDA-minister strooit met gif' en 'Uw stem kan de natuur vergiftigen'. Milieudefensie roept kiezers op om dit kabinet geen tweede kans te geven. Minister Veerman (CDA) heeft in november de bestrijdingsmiddelenwet gewijzigd, waardoor het beleid in één klap tien jaar teruggezet. Zodra boeren klagen dat telen zonder een bepaald bestrijdingsmiddel moeilijk wordt, kan de minister dit middel weer met de nieuwe wet in handen zonder enig ebelemmering toelaten. Zelfs wanneer er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de milieu- en gezondheidseffecten van het gif. Door het ongericht toelaten van bestrijdingsmiddelen zullen telers in de verleiding komen om maar weer te gaan spuiten, in plaats van preventieve, niet-chemische methoden toe te passen.

Wat: Chemisch transport naar minister Veerman (Landbouw) Waar: Ministerie van Landbouw, Bezuidenhoutseweg 73 (Den Haag) Wanneer: Woensdag 15 januari, 11.00-12.00 uur

Dichloorvos
Eén van de middelen die weer dreigt te worden toegelaten is dichloorvos. Deze gasvormige insectenbestrijder wordt gebruikt in kassen en in de vollegrondsteelt van bijvoorbeeld aardbeien. Door de gasvorm ademen omwonenden rechtstreeks dit volgens dierproeven kankerverwekkende zenuwgif in. Dichloorvos doodt al het leven in sloten rondom de percelen waar het gebruikt wordt. En dat terwijl het telen ook zonder dichloorvos kan: intensief controleren en het verwijderen van aangetaste planten, in combinatie met het handhaven van een biologisch evenwicht, leveren goede resultaten op.

Verkiezingscampagne
Milieudefensie houdt deze actie in het kader van de verkiezingscampagne: 'Geef dit kabinet geen tweede kans'. Tijdens deze campagne wijst Milieudefensie de kiezer op de desastreuze gevolgen die het milieu ondervindt als dit kabinet een volgende termijn in gaat. Milieudefensie is onder meer bang dat het openbaar vervoer verder wordt uitgekleed, de stekker uit groene stroom getrokken en natuur en landschap worden opgeofferd aan asfalt en beton.