Partij van de Arbeid

Den Haag, 15 januari 2003



Vragen van het lid Dijksma (PvdA) aan de minister van Verkeer en Waterstaat (V&W) 1)


1. Bent u bekend met het bericht over de slechte staat waarin bussen van Arriva in de regio Drechtsteden-Alblasserwaard-Vijfherenlanden verkeren met als gevolg uitvallende bussen en oplopende arbeidsspanningen?
2. Hoe heeft het zover kunnen komen dat bussen niet willen starten, deuren zomaar tijdens de rit opengaan, stopknopjes niet werken en de verwarming het vaak niet doet? Waarom heeft de Rijksdienst voor het wegverkeer of de Rijksverkeersinspectie niet opgetreden? En wat is de rol van de Provincie Zuid-Holland die als opdrachtgever moet toezien op de wijze waarop de concessie wordt uitgevoerd?

3. Klopt het dat Arriva per 1 januari 2003 een deel van de exploitatie is gaan uitvoeren met bussen die zijn afgestoten door onder andere het GVB Amsterdam, en dat het hier bussen betreft met een leeftijd van 20 jaar oud en soms zelfs nog ouder? Zo ja, wat is hierover uw mening?
4. Klopt het dat als gevolg van het feit dat sommige chauffeurs weigerden met dit oud materieel te rijden, omdat zij de veiligheid in het geding achtten, een deel van de dienstregeling in januari niet wordt uitgevoerd?

5. Heeft u vernomen dat een en ander heeft geleid tot arbeidsonrust en spoedoverleg tussen bonden en directie van Arriva, waarin de bonden hebben gedreigd met acties? Wat is hierop uw reactie?

6. Bent u van mening dat dit een zeer slechte ontwikkeling is voor de kwaliteit van het OV en dat er sprake is van onaanvaardbare werkomstandigheden voor het personeel? Zo nee, waarom niet?
7. Wat gaat u doen om de veiligheid van de reizigers en het personeel te waarborgen en zo ook de dienstverlening en -regeling te verbeteren?
8. Geven dit soort berichten u aanleiding om vraagtekens te plaatsen bij de wenselijkheid van het voortzetten van de aanbestedingen in het streekvervoer? Zo nee, waarom niet?


1) Bericht TV Rijnmond, 9 januari j.l.