Grontmij

Grontmij NV



15/01/03 - Bouwen op dik water

Sinds 17 december vorig jaar wordt een deel van de Krimpenerwaardpolder bemalen door het nieuwe gemaal Johan Veurink. Een gemaal met een grotere capaciteit dan zijn uit 1878 stammende voorganger Reinier Blok. En een gemaal met een bijzondere architectonische vormgeving.

Met behulp van twee pompen slaat Johan Veurink genoemd naar een oud-dijkgraaf - overtollig water uit. Het water gaat via persleidingen van tweehonderd meter naar de Hollandse IJssel. Het probleem met het oude gemaal was onder andere dat de oude dieselgedreven pompen niet meer voldoende konden afmalen ten opzichte van het maaiveld van de inklinkende polder en dat het gemaal niet automatisch draaide.

De bouw van het nieuwe gemaal was redelijk gecompliceerd. Dat kwam vooral door de zachte veenbodem en de bereikbaarheid van de bouwlocatie; je bouwt eigenlijk op dik water. Op de dijkkruising na is alles onderheid met meer dan honderd heipalen. De afdeling Geotechniek moest hier veel berekeningen voor maken.

Vormgeving
Ook aan de vormgeving van het gemaal is veel aandacht besteed. Karakteristieke daken, glas en een keramisch gevelsysteem zijn gezichtsbepalend. Voor deze vormgeving is architect Bram de Wild van Grontmij verantwoordelijk. De krooshekreiniger voor het gebouw is bijzonder door de vakwerkligger. Gemalenspecialist Henk Steenaart van Grontmij ontwierp het totale basisontwerp: onder andere wateraanstroming, pompkeuze en het uitstroomwerk op de IJssel.

Het gemaal heeft inmiddels zijn diensten bewezen. Vanaf de in bedrijfstelling tot begin januari maakten de pompen zonder noemenswaardige problemen elk al tweehonderd draaiuren ten gevolge van de overvloedige regenval in november en afgelopen Kerst.

Technische gegevens:

* automatische krooshekreinigerinstallatie met vakwerkligger;
* twee verticale gesloten schroefpompen in betonnen huis (capaciteit 2 x 150 m³/min. bij 3,5 statische opvoerhoogte;
* twee stalen hevelleidingen ( ø 1200 mm) met een lengte van 200 m, deels aangelegd door het binnenwater het Waaltje en met een dijkkruising in de IJsseldijk;
* uitstroomhoofd met vacuüminstallatie, twee terugslagkleppen, twee hydraulisch bediende schuiven en een spuisein, voorzien van LED-armaturen;

* automatische besturing door middel van 2 PLCs;
* installatie gevisualiseerd en bedienbaar door middel van een beeldschermbedienstation voorzien van een Scada-pakket.

Meer informatie kunt u krijgen bij Ruud Bot, telefoon 06-5159 5716 en Henk Steenaart, telefoon 06-2087 9949.


---