Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Aan de redactie visserij / parlement / economie

Tegenvallende groei, schelpdierziekte en vorst spelen de vissers parten

Kokkelvissers melden tegenvallend seizoen

Kapelle, 15 januari 2003

Het seizoen 2002 is voor de kokkelvissers minder succesvol verlopen dan andere jaren door de tegenvallende groei van de kokkels, de schelpdiertoxine DSP en de beperkingen die de sector zichzelf heeft opgelegd. Daarnaast is de periode dat kon worden gevist ingekort door de vorst, de verlate start van het seizoen en door de verschillende procedures die tegen de visserij zijn aangespannen. In 2002 is circa 1.170 ton kokkelvlees gevist. Het seizoen is niet geheel ten einde maar de laatste dagen visserij in januari zullen de tegenvallende resultaten niet vergoeden.

Er lagen in 2002 iets minder kokkels dan in 2001. In 2002 lag er 43,5 mln kg kokkelvlees in de Waddenzee, waarvan 44 % in de gebieden die opengesteld zijn voor de visserij. Hiervan is nog geen 3% opgevist. Er mag pas gevist worden wanneer er voldoende voedsel voor de vogels ligt. Er dient op de droogvallende platen minimaal 10 mln kg visvlees in de vorm van kokkels en mosselen aanwezig te zijn. Aangezien er naast deze kokkels nog 40 mln kg mosselvlees op de droogvallende platen lag, is dan ook geen sprake van een voedselarm jaar voor de vogels.

DSP

Vanaf 29 augustus 2002 zijn steeds delen van de Waddenzee gesloten geweest voor visserij in verband met de aanwezigheid van DSP veroorzakende algen. DSP is een van nature voorkomende schelpdiertoxine, waarop voortdurend door het Rivo wordt gecontroleerd. Als er DSP veroorzakende algen in te hoge concentratie in het water aanwezig zijn, of als DSP in de schelpdieren is aangetroffen, wordt de visserij gestaakt totdat de DSP verdwenen is. De DSP veroorzakende algen zijn tot eind november in delen van de Waddenzee gebleven.

Vrijwillige beperking

In verband met de tegenvallende groei van de kokkels in de zomer besloten de houders van de 37 vergunningen pas op 2 september 2002 met twee schepen op enkele banken met grote kokkels te gaan vissen. Na ieder dag vissen werd een dag rust ingepland. Pas op 9 september werden 8 schepen ingezet. De Waddenzee is in 3 vakken verdeeld, in een vak wordt door 2 of 3 schepen gevist.

Nadat eind september afspraken zijn gemaakt met Waddenvereniging en Vogelbescherming over de mogelijkheid om selectief te vissen op enkele banken gelegen in de tijdelijk gesloten 5% gebieden, is het gehele seizoen niet meer gevist in de diepere gedeeltes van de Waddenzee, op de kokkelbanken ten zuiden van Schiermonnikoog en nog enkele verspreid gelegen banken. Daarmee zijn de vissers hun afspraken nagekomen, ondanks de juridische procedures van de natuur-organisaties.

Vorst en verlenging visseizoen

Toen op 4 december de rechter besloot dat de vissers in de tijdelijk gesloten gebieden konden gaan vissen viel de vorst in waardoor er tot 20 december niet kon worden gevist. Het visseizoen zou daarmee ten einde zijn. De vissers hebben echter een verlenging van het seizoen aangevraagd tot en met 31 januari 2003. Tot 13 januari kon vanwege de vorst echter wederom niet worden gevist.

Verzaaien

De kokkelvissers hebben van de overheid toestemming gekregen voor de uitvoering van een proef met het opvissen en verzaaien van kokkels kleiner dan 15 mm in de Westerschelde. Deze proef wordt door het Rivo (Nederlands Instituut voor Visserijonderzoek) begeleid.

In de periode van 9 september t/m 9 oktober zijn in de Westerschelde de kokkelbestanden op de Thomasplaat en aan de noord- en zuidzijde van de Lage Springer selectief uitgedund. Deze kokkels waren reeds 2 jaren oud en lagen in een dusdanig hoge dichtheid dat ze niet verder groeiden en zelfs aan het afsterven waren. De banken waren daardoor ongeschikt voor de commerciële visserij.

Het Rivo vergelijkt de groei en ontwikkeling van het bestand in het beviste en onbeviste gebied en volgt de ontwikkeling van de groei van de verzaaide kokkels. Naar verwachting zullen de kokkels op de uitgedunde banken verder groeien. In het najaar van 2003 zullen ze, mits groot genoeg, kunnen worden opgevist evenals de verzaaide kokkels.

Voedselreservering Oosterschelde

In de Oosterschelde kon wegens de verdubbeling van de voedselreserveringsdrempel, waardoor 200% van de behoefte moet worden gereserveerd, niet worden gevist. De vissers zijn van mening dat deze verdubbeling onterecht is. De voedselbehoefte kan ook worden veilig gesteld door 100% te reserveren en vervolgens selectief te vissen op grote kokkels, verspreid over de gehele Oosterschelde.

Vergunning Voordelta te laat

Pijnlijk is ook de traagheid van de overheid waardoor de vergunning voor het vissen in de Voordelta te laat afkwam en er wegens het lozen van grote hoeveelheden zoet water niet meer gevist kan worden in de Voordelta, terwijl de kokkelvissers, om een vergunning hiervoor te kunnen krijgen, kostbaar onderzoek moesten laten uitvoeren. Zo'n 100 ton grote kokkels zijn onnodig verloren gegaan.

Nadere informatie voor de media:

Jaap Holstein, secretaris PO Kokkelvisserij, tel 06-53912018