Gemeente Amersfoort

'Prima' pand voor Marokkaanse jongeren

datum: 14 januari 2003

Vorig jaar heeft de gemeente 1,3 miljoen euro van het rijk ontvangen voor de preventie van criminaliteit door etnische minderheden. Met dit geld voert de gemeente tot 1 januari 2005 het Preventieprogramma Integratie Marokkaanse Jeugd (PRIMA) uit. Belangrijk onderdeel van dit plan is een activiteitencentrum voor Marokkaanse jongeren en scholieren. Banenplan krijgt 200.00 euro voor de organisatie van de activiteiten, huur en het beheer van een pand.

Er bestaat een groot aanbod aan projecten in Amersfoort voor jongeren tussen de 0 - 25 jaar. Er is echter vastgesteld dat de bestaande instellingen en projecten de allochtone jongeren onvoldoende bereiken. Dit geldt in het bijzonder voor de Marokkaanse doelgroep. Uit deze groep komen naar verhouding veel probleemjongeren voort. Het PRIMA-plan vult een gat op in de bestaande activiteiten en richt zich in eerste instantie op Marokkaanse jongeren. Uitgangspunt daarbij is om zo veel mogelijk gebruik te maken van de bestaande voorzieningen voor jongeren.

PRIMA-raad
De gemeente heeft in oktober 2002 de PRIMAraad opgericht. Daarbij heeft ze voor ogen om de Marokkaanse gemeenschap zelf meer te faciliteren om maatregelen te treffen die de integratie van de jongeren verbeteren en het afglijden naar criminaliteit voorkomen. De raad heeft tot taak:
· de bestaande voorzieningen meer toegankelijk en bekend te maken voor Marokkaanse jongeren
· initiatieven vanuit Marokkaanse vrijwilligersorganisaties te stimuleren en te faciliteren
· samenwerking versterken van hulpverlenende instellingen · bevorderen dat signalen uit de bestaande netwerken over Marokkaanse risicojongeren effectiever worden opgepakt
· de beeldvorming over Marokkaanse jongeren verbeteren · gegevens verzamelen over de positie van Marokkaanse jongeren in Amersfoort (schooluitval, werkloosheid, deelname aan peuterspeelzalen, etc).

De PRIMAraad bestaat uit: de gemeentelijke preventiecoördinator, Marokkaanse medewerkers van relevante instellingen (Banenplan, Bureau Jeugdzorg, Centrum voor Werk en Inkomen, Stichting Onderwijsvoorrang Eemland, Maatschappelijk Werk, docenten in allochtone levende talen, de Marokkaanse zorgconsulent) en vertegenwoordigers van de Marokkaanse organisaties (Stichting Marokkaanse Ouderraad, Marokkaanse Jongerenraad Chabab, jongerenvereniging van moskee Elfath). De preventiecoördinator is secretaris van de raad en de schakel tussen de gemeente en de PRIMAraad. De PRIMAraad doet voorstellen voor projecten en kijkt of hij die kan aanhaken bij bestaande activiteiten. De projecten hebben betrekking op preventieactiviteiten voor jongeren in de voorschoolse, schoolse en naschoolse fase.

Activiteitencentrum
Het activiteitencentrum krijgt een plek aan de Van Randwijcklaan 10b. Het centrum is in de eerste plaats bedoeld voor de Marokkaanse jeugd. Gezelligheid, sport en recreatie wordt er gecombineerd met informatie over het vinden van geschikte scholing, hulpverlening en arbeidstoeleiding. Ook kunnen Marokkaanse organisaties er vergaderen. Het pand wordt op dit moment opgeknapt en gaat binnenkort open.