Nederlands Uitgeversverbond

Werkgroep IE misdaad van Interpol

De criminaliteit op het gebied van de intellectuele eigendom (IE) is een probleem dat de internationale gemeenschap jaarlijks miljarden euros kost. Dat achter deze vorm van criminaliteit een goed georganiseerd netwerk van misdadigers schuilt wordt als gevolg van diverse onderzoeken meer en meer duidelijk. Diezelfde onderzoeken hebben ook uitgewezen dat de omvang van deze internationale vorm van criminaliteit inmiddels circa zeven procent van de totale wereldhandel behelst. Deze ongekend omvangrijke schadepost vraagt om internationale samenwerking tussen alle partijen die zijn betrokken bij het onderwerp IE.

Interpol heeft daarom het initiatief genomen tot de oprichting van een internationaal samenwerkingsverband tussen overheidsorganisaties, politie en diverse organisaties uit de private sector. Het verband heeft de naam Interpol Intellectual Property Crime Action Group (IIPCAG) gekregen en dient als een forum van waaruit internationale acties tegen IE-criminaliteit zullen worden gecoördineerd en geïnitieerd.
IIPCAG heeft zichzelf een aantal doelen gesteld. Naast juridische acties tegen IE-misdaden, wil het samenwerkingsverband het bewustzijn van de economische en sociale impact van de IE-criminaliteit vergroten, zal er onderzoek naar (de omvang en aard van) IE-criminaliteit worden gedaan en zal worden getracht de coördinatie tussen politie, douane en de private sector te verbeteren. Tevens zal worden bekeken of er mogelijkheden zijn om gegevens met betrekking tot de IE-fraude eenvoudiger te kunnen uitwisselen en zal een centrale database voor deze gegevens worden ingericht.

IIPCAG staat onder leiding van Interpol, vertegenwoordigers van rechthebbenden, de WIPO (World Intellectual Property Organisation), de WCO (World Customs Organisation) en de Europese Commissie. De groep komt meerdere malen per jaar bijeen.
Tijdens de bijeenkomst in oktober gaf Stichting BREIN een presentatie over de publiek-private samenwerking in Nederland.