Deelgemeente slotervaart Amsterdam


Nieuwjaarstoespraak stadsdeelvoorzitter

De integrale tekst van de nieuwjaarstoespraak, uitgesproken door Henk Goettsch, voorzitter van het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Slotervaart / Overtoomse Veld tijdens de nieuwjaarsreceptie donderdag 9 januari in het stadsdeelkantoor aan de Jan Tooropstraat 15B

Geachte dames en heren,

Hartelijk welkom; namens stadsdeelraad en dagelijks bestuur de beste wensen aan u en de uwen voor 2003, en vooral ook een goede gezondheid.

Aan mij de eer, zoals ieder jaar, om met u terug te kijken op het afgelopen jaar en het komende jaar.

Het is een feit dat 2002 een turbulent jaar was. Nederland is geen land meer waar geborgenheid en sociale stabiliteit vaststaande waarden zijn. Helaas. Waar decennia lang Amsterdam de naam had een roerige stad te zijn, lijkt het echter dat nu veel van het landelijke gedoe (dat woord gebruikt minister-president Balkenende nog wel eens) aan Amsterdam voorbij is gegaan. Dat ook hier een zichtbare verharding is gekomen, is een feit.

Hoe zit het trouwens in Slotervaart met veiligheid, normen en waarden?

Met de veiligheid gaat het wat beter maar niet goed genoeg en het kan beter. Het publiek klaagt over de politie, in het statistisch handboek van Onderzoek en Statistiek voelde meer dan 50% van onze stadsdeelbevolking in 2001 zich wel eens onveilig, en daarmee scoorden wij het slechtst in Amsterdam.

Echter. de aangifte van criminaliteit daalt. In Amsterdam-West was het niveau van 2002 terug op dat van 1999. De piek zat in West maar ook in Slotervaart in het jaar 2000: 20.000 aangiftes totaal; Slotervaart 6.265 (31% totaal) . In 2002 was het beeld 18.000 in West en 5.000 in Slotervaart (27,8%). In Slotervaart/Overtoomse Veld is de criminaliteit per 1000 inwoners tussen 2000 en eind 2002 gezakt van 143 naar 113 aangiftes per 1000 inwoners, een daling van 21% in 2 jaar.

Er is behoorlijk ingezet op het terugdringen van straatroof, ondermeer op station Lelylaan waar de criminaliteit nu op het landelijk gemiddelde zit. De cijfers geven aan dat straatroof fors minder wordt: van 13,1 per 1000 inwoners naar 7,4 in 2002. Dat is een daling van 44%. Er zal ongetwijfeld een effect zijn van mogelijk dalende aangiftebereidheid onder het publiek (daar wordt overigens enig onderzoek naar gedaan), maar de trend is volgens mij onmiskenbaar positief. Mijn inschatting is dat deze cijfers desondanks aangeven dat het beter wordt.

Veiligheid het komend jaar. Voor het eerst is er een jeugd en veiligheidsplan in heel West, de relatie tussen politie, justitie en het preventieve jeugdwerk en de jeugdzorg wordt beter uitgelijnd. Ik wil niet beweren dat alles al perfect loopt maar wie beweert dat er in west sprake is van een projectencarrousel geeft er blijk van zich slechts oppervlakkig van de situatie op de hoogte te hebben gesteld.

Dan stap ik over naar de aangiftebereidheid als het gaat om klachten die wij als stadsdeel binnenkrijgen. Als het trouwens over normen en waarden gaat stel ik voor ook de autochtone bevolking eens aan een check te onderwerpen. Medewerkers komen nu met die gladheid vragen om beledigingtoelage Er kan niet overal tegelijk zout gestrooid worden en men denkt echt wel aan winkelpleinen, concentraties met ouderen, bus- en tramhaltes, veel gebruikte voetpaden. En als je ziet hoeveel werk er is in deze tijd: zout strooien, verwijdering vuurwerkafval, reparatie vandalisme, ophalen kerstbomen. Enfin.

Onderstaande tabel is een overzicht van het aantal meldingen in 2002 en 2001. Het meldingensysteem is vanaf januari 2001 operationeel. Het is dus niet mogelijk om vergelijkingen met eerdere jaren te maken.

2001

2002

Reiniging

456

867

BOR Infrastructuur


1.709



1.659


BOR - Specifiek beheer

570

669

Handhaving

112

379

TOTAAL


2.847



3.574

Wat opvalt is een aanzienlijke toename van het aantal meldingen (25%). Met name bij de Reiniging en de Handhaving is sprake van een toename van resp. 90% en 316%.

Een deel van de toename kan wellicht verklaard worden uit specifieke oorzaken (plaatsen nieuwe ondergrondse containers, extra gladheid, najaarsstorm).

Daarnaast is het natuurlijk zo dat het klachtensysteem door het gratis nummer en de vermeerderde beschikbaarheid van de werfreceptie veel laagdrempeliger is geworden en de klant het gevoel krijgt dat klagen helpt (ons)! Dit zou ook kunnen worden afgeleid uit het sterk verminderde aanbod van klachtenbrieven. Binnen een aantal weken zal een nadere analyse van het klachtenpatroon worden uitgevoerd, waarbij ook een buurtgerichte analyse zal worden uitgevoerd.

Conclusie: het 0800 systeem werkt uitstekend. Het systeem werkt simpel. Inkomende klachten worden zo spoedig mogelijk afgehandeld. In het systeem is te zien welke klachten niet zijn afgehandeld en hoe lang het gemiddeld duurt om klachten af te handelen. Wij zijn nu bezig om na te gaan welke klachten in welke buurten spelen. Iedereen zou dit klantgericht noemen. Wij noemen dit verbetering van onze dienstverlening.

Structuurplan 2030.

Dat zal het niemand ontgaan zijn. Wij hebben een aantal fracties in de gemeenteraad weten te overtuigen dat het beter is om de volkstuincomplexen Ons Buiten en Lissabon en sportcomplex Sloten niet te bebouwen. U kent de argumenten. Ik wil er nog één ding over zeggen. Ik keek naar AT5 en daar zei iemand van het CDA dat Stadig zou zijn uitgeregeerd. Dat lijkt me overdreven. We hebben hem nog hard nodig. Wat is het probleem tegenwoordig? Niet dat er te weinig bouwlocaties zijn. Er zijn er genoeg, zeker voor de komende jaren. Het probleem is tegenwoordig vooral zorgen dat er gebouwd wordt. Consortia en ontwikkelaars zitten nu vooral met een afnamerisico. In ieder geval voor kantoren, maar ook voor koopwoningen. De kantorenmarkt is verzadigd en veel mensen vinden een koophuis te duur. Dan wordt er dus niet gebouwd. Dat men nog wel wil bouwen bewijst dat het stadsdeel voor de Andreaslocatie platgelopen wordt door consortia en bouwers die het daar wel zien zitten. Ondanks de hogere grondprijs die daar geldt. Voor Overtoomse Veld ligt dat anders. Weliswaar een grondprijs die ongeveer een vijfde lager ligt maar veel meer afzetrisicos en hogere bouwkosten en dat blijk uit weigerachtigheid die wij in 2002 hebben gevoeld. De consortia maakten voorbehouden terwijl we al jaren met de bevolking praten. In ieder geval: het probleem van te weinig bouw los je niet op toe te geven aan de drang om op makkelijke, nu nog groene locaties te bouwen. En ook niet op sportvelden die goed gebruikt worden.

Sport

Er zijn vijf voetbalverenigingen. De grootste twee zijn Blauw Wit/Osdorp en Sloten/Rivalen. Deze twee hebben ook een grote jeugdafdeling.

Dan is er een honkbalvereniging en een handbalvereniging.

Deze veldsportverenigingen hebben samen ± 1600-1700 leden

Op de rustige uren maakt een golfvereniging gebruik van de velden. (bijna 1000 leden)

Er zijn 3 wielerverenigingen waarvan er twee gebruik maken van de wielerbaan en een maakt gebruik van de buitenbaan. Van deze laatste vereniging maken ± 500 leden wekelijks gebruik van de buitenbaan. Het sportpark is een openbaar park. Het gevolg is dat er vaak wild gevoetbald wordt. Het aantal deelnemers aan het wild voetballen is nooit geteld. Beheerders schatten het op ± 5000 per jaar.

Laten we zorgen dat we ook deze voorzieningen, net als de volkstuinen, voor de toekomst bewaren en waar mogelijk aanpassen aan de behoeften van de tijd.

Wat gaan we in 2003 met de onderwijs- en welzijns voorzieningen ondernemen?

Ons stadsdeel is per 1 januari 2003 trekker van het regionaal meld- en coördinatiepunt ter bestrijding van voortijdig schoolverlaten. Dat gaan we voortvarend aanpakken met andere stadsdelen en onderwijsinstellingen samen.

Door de groei en uitbreiding van de werkviriusaanpak wordt ook sluitende aanpak school-werk versterkt. Per 1 januari 2003 doen ook De Baarsjes en Bos en Lommer mee.

Onze eigen leerplichtsectie is nu echt op volle toeren aan het draaien. Op één na waren dit jaar alle basisschoolleerlingen al voor de zomervakantie op een school voor voortgezet onderwijs geplaatst. We hebben jaren gehad dat er dertig kinderen nog geen school hadden op 1 september. Het leerling administratiesysteem begint beter te functioneren: het aantal niet-geregistreerde leerlingen was op 1 oktober vorig jaar in ons stadsdeel met 70% gedaald.

Er zijn nog altijd ouders die de eerste schooldag niet serieus nemen en liggend op een warm strand besluiten er nog een weekje of soms twee aan te knopen. Dit luxeverzuim rond de vakantie is zeer fors aangepakt. De ouders van 206 kinderen werden voor een verhoor opgeroepen. Sommigen hebben natuurlijk een geldige reden, bij anderen volstaat een waarschuwing. Maar in 76 gevallen hebben de leerplichtambtenaren toch moeten besluiten het geval met proces-verbaal door te sturen naar justitie. Bijna al deze ouders krijgen een boete. Omdat sommigen hiervan niet onder de indruk raken zal voor recidivisten volgend jaar gekeken worden naar de mogelijkheden voor een taakstraf.

Dit jaar is - nog zwaarder dan voorheen - de aanval op het lerarentekort ingezet. Enkele tientallen leerkrachten die werkzaam zijn in ons stadsdeel konden de afgelopen jaren aan een woning geholpen worden. Door de hoge uitstroom van oudere leerkrachten in de komende jaren is een structureel tekort zeer moeilijk te bestrijden. Gelukkig betalen het ministerie en de centrale stad hier ruimschoots aan mee omdat iedereen in de gaten heeft hoe essentieel dit probleem is.

Goed onderwijs vereist goede scholen. Er zijn in dit stadsdeel veel versleten gebouwen. Het heeft hoge prioriteit, maar samenhang met stedelijke vernieuwing en verdichtingopgave maakt bijna alle projecten complex. Het is de ambitie van het dagelijks bestuur om deze bestuursperiode de eerste paal te slaan voor tien nieuwe of ingrijpend te verbouwen scholen.

Het Sociaal Investeringsplan (SIP) gaat starten in het complex van Het Oosten in Overtoomse Veld. Vier bewonersadviseurs gaan dit jaar 300 huishoudens bezoeken.

Een van de uitvloeisels van de bezoeken is dat er veel bealngstelling is voor de opvoedingscursussen (4 cursussen).

De taallessen - die vorig jaar naar stadsdelen zijn gedecentraliseerd lopen goed. Dankzij vrijwilligerslessen bij migrantenorganisaties kunnen veel mensen doorstromen, en er zijn ook veel spontane aanmeldingen, waaronder opvallend veel vrouwen. Op dit moment nemen 200 mensen deel aan vrijwilligerslessen (een of twee dagdelen per week) en 74 mensen aan professionele taalscholing (drie dagdelen per week).

Kinderopvang

Afgelopen jaar zijn er vijf nieuwe locaties bij gekomen. Wie nu een kindplek zoekt voor een baby of een peuter kan direct terecht. Naschoolse opvang is ingewikkelder. Deze is ook uitgebreid maar door de koppeling aan scholen zijn er hier en daar nog knelpunten. We hopen dat dit jaar op te lossen.

Ouderen

Een vernieuwingsslag van de voorzieningen is gewenst. Voorspelling: Riekerhoven, Drie Hoven en De Schutse zullen over een aantal jaren in hun huidige vorm niet meer bestaan. In het kader van stedelijke vernieuwing zullen dienstencentra en daaromheen gesitueerde woningen moeten worden gebouwd.

Dit jaar kan de maaltijdvoorziening in het Wozoco op de Oostoever van start gaan. Ouderen die in die buurt wonen zijn niet meer aangewezen zijn op verder weggelegen voorziening.

Tot slot twee leuke dingen:

Ten eerste. Het stadsdeel onderzoekt de mogelijkheid van begrazing van een deel van de Oeverlanden door Schotse hooglanders. Wij hebben aan de wethouder Groen het idee aan de hand gedaan de Oeverlanden over te dragen aan het Amsterdamse Bos. Dat moet natuurlijk nog uitgewerkt worden maar wij zijn van mening dat je er dan wel een gevarieerd, natuurlijk en attractief gebied van moet maken dat past bij de status van het Amsterdamse Bos. Daar gaan we dus op verder en graag in overleg met de verschillende verenigingen die actief zijn in de Oeverlanden.

Ten tweede. De reinigingsheffing die de mensen hier moeten betalen voor de vuilnisman is ¤ 215,52 (gemiddelde ¤ 245.99 in Amsterdam) per meerpersoonshuishouding per jaar.

Ik dank u wel voor uw aandacht.

Stadsdeel Slotervaart / Overtoomse Veld - 15 januari 2003 ^