Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 15 januari 2003

Agalev vraagt bijsturing van de havenrichtlijn


Vrijdag liggen voor het eerst in de geschiedenis heel wat Europese Havens plat door een staking tegen de nieuwe Europese richtlijn voor de liberalisering van havendiensten. Een gerechtvaardigde staking vinden Jos Stassen, Vlaams Parlementslid en Jan Dhaene, lid van het Europees Parlement.

"De Europese Commissie moet goed in het oog gehouden worden voor haar plannen rond de liberalisering van de havenarbeid. Door het voorstel van de Europese Commissie zouden reders zelf hun verladers kunnen kiezen en, wat nog erger is, zelf deze arbeiders aan boord van hun schepen kunnen nemen. Dit is echt onaanvaardbaar. Tal van reders hebben geen goede reputatie op vlak van het naleven van sociale voorwaarden waaronder de bemanningen varen. De scheepsongevallen van de laatste maanden doen vermoeden dat ook de kennis van het varen achteruitgaat gaat. Ook het vakmanschap van het laden en lossen gaat verloren. Dit leidt tot onveiligheid voor bemanning en leefmilieu", zegt Jan Dhaene. "In ieder geval zal ik amendementen indienen zodat voor verlading de toelating van de haven nodig blijft en op objectieve criteria is gebaseerd. Dit moet verplicht worden in iedere Europese haven zodat er op dat vlak geen concurrentie tussen de Europese havens ontstaat."

Jos Stassen vindt dat het systeem zoals het nu bestaat goed werkt: "De Belgische zeehavens zijn niet voor niets de productiefste van de wereld. Elke haven heeft zijn eigenheid en lossen en laden is vakmanschap. Voor Agalev blijft de wet Major het kader waarbinnen wij de havens willen zien werken. Sociale dumping moet vermeden worden."

Agalev zal in het Europees parlement het nodige doen om de havenrichtlijn zo veel mogelijk af te zwakken en rekent er op dat Isabelle Durant hetzelfde doet in de de Raad van Europese Transportministers. Ook in Vlaanderen is er werk aan de winkel: Agalev stelt bezorgd vast dat activiteit die eigenlijk in zeehavens thuishoort een weg zoekt langs kanaalkades, weg van de zones waar de wet Major geldt.

Jan Dhaene, Europarlementslid, 0475 77 69 90
Jos Stassen , Vlaams volksvertegenwoordiger
Johan Malcorps, gemeenschapssenator

---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht
tel (02)290 91 46 fax (02)290 91 47
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/