PinkRoccade bouwt intranet Rijkswaterstaat met Tridion

Amsterdam, 15 januari 2003 Rijkswaterstaat Directie Oost-Nederland maakt sinds eind 2002 gebruik van een geheel nieuw intranet. Dit nieuwe intranet, officieel in gebruik genomen door Minister De Boer van Verkeer & Waterstaat, heeft als voornaamste doel het delen van kennis en moet in de toekomst uitgroeien tot hét communicatiemedium binnen de organisatie. PinkRoccade was verantwoordelijk voor de opzet, realisatie, vormgeving en het omzetten van de bestaande content. De site is gebouwd op het enterprise content managementsysteem van Tridion.

Minder technisch
De vorige versie van het intranet kon slechts door enkele, specifiek getrainde redacteuren worden bijgewerkt. Rijkswaterstaat wilde echter een intranet waarop veel meer medewerkers eenvoudig content zouden kunnen bewerken en toevoegen, zonder daarbij echter de centrale controle te verliezen. Hiervoor moest het intranet geheel opnieuw worden opgezet. Rijkswaterstaat stelde daarbij met name eisen aan de gebruiksvriendelijkheid, de mogelijkheden tot verdere groei en ontwikkeling én de kosteneffectiviteit van het systeem.

Harry van Rossum, account manager bij PinkRoccade: Gezien de specifieke wensen van Rijkswaterstaat hebben wij geadviseerd het huidige intranet geheel te herzien, op basis van de software van Tridion. Het content managementsysteem van Tridion is eenvoudig te gebruiken. De medewerkers hoeven daarvoor nauwelijks extra vaardigheden op te doen. Door deze eenvoud wordt de aanlevering van content gestimuleerd, hetgeen de uitwisseling van kennis bevordert. Tegelijkertijd nemen de beheerskosten af. Doordat bevoegdheden duidelijk kunnen worden gescheiden en eenvoudig kunnen worden vastgelegd in het systeem, wordt een chaos voorkomen.

Professionalisatie
Naast een kwalitatieve en kwantitatieve groei van de content, wilde Rijkswaterstaat met de omzetting van het intranet ook de beheersprocessen professionaliseren. Bij de ontwikkeling is aangestuurd op een zeer laagdrempelige omgeving, zodat vrijwel elke medewerker snel en eenvoudig content kan beheren . Alle relevante medewerkers van Rijkswaterstaat hebben inmiddels hiervoor bij PinkRoccade een trainingsdag gevolgd. Inmiddels heeft Rijkswaterstaat de site nu volledig in eigen beheer.

Over Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat telt ruim 10.000 medewerkers verspreid over grofweg 160 standplaatsen in ons land. De organisatie is opgebouwd uit tien regionale directies, zes specialistische diensten, een hoofdkantoor en de Hogesnelheidslijn-Zuid (HSL-Zuid) projectorganisatie.

De tien regionale directies vormen de ruggengraat van Rijkswaterstaat. Zij zijn verspreid over heel Nederland en verantwoordelijk voor het toezicht op de waterstaat, voorbereiding, uitvoering en beheer van projecten, onderhoud en verbetering van waterwerken en infrastructuur. Ook het overleg met betrekking tot de vervoers- en verkeersproblematiek vindt in de regio plaats.