Nuffic

Persbericht: Website en informatiecentrum waardering buitenlandse diploma's
15-01-2003

Den Haag, 13 januari 2003


Per 6 januari 2003 is een nieuwe website in de lucht, www.idw.nl, die alle informatie geeft over de waardering van buitenlandse diploma's in Nederland. Deze site is een initiatief van het onlangs opgerichte Informatiecentrum DiplomaWaardering (IcDW).

In verreweg de meeste gevallen moeten die diploma's en graden afzonderlijk door deskundigen worden gewaardeerd. Elk jaar zijn dat er ongeveer tienduizend.
Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft deze taak in handen gelegd van twee organisaties, de Nuffic, de Nederlandse Organisatie voor Internationale Samenwerking in het Hoger Onderwijs en Colo, Vereniging Kenniscentra Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Gezamenlijk vormen deze instanties de structuur voor Internationale Diploma Waardering (IDW). Onlangs riepen zij het Informatiecentrum DiplomaWaardering (IcDW) in het leven.

Het IcDW heeft met de honderdvijfentwintig CWI's in Nederland de afspraak gemaakt, dat zij de buitenlandse diploma's van werkzoekenden aannemen en doorgeleiden. Overigens: voor wie nog geen keuze heeft gemaakt tussen werken en (door)studeren, is een CWI ook het aangewezen adres. Het aanvragen van een diplomawaardering via een CWI is kosteloos en de vertaling van een diploma kan via een CWI ook zonder kosten plaatsvinden.
Wie al werk heeft, dient zich rechtstreeks tot het IcDW te wenden. Datzelfde geldt voor werkgevers die willen weten, wat de waarde is van door sollicitanten voorgelegde buitenlandse diploma's. De kosten bedragen in dit geval 105. Bij een compleet dossier bedraagt de levertijd vier weken.

Wie op grond van een buitenlandse vooropleiding, in Nederland door wil leren, kan zich het beste wenden tot de instelling van onderwijs van zijn of haar keuze. Heeft men die keuze nog niet gemaakt, dan kan men ook contact opnemen met het IcDW.

Overigens verwacht het IcDW veel aanvragen uit de hoek van organisaties voor inburgering, zoals gemeentelijke bureaus nieuwkomers.

Informatiecentrum DiplomaWaardering (IcDW)
Postbus 7338
2701 AH Zoetermeer
tel (079) 3217930
fax (079) 3217929
e-mail info@idw.nl
www.idw.nl
Het IcDW is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 09.00 tot 12.30 uur.