Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 15-01-2003
Persberichten district Maastricht (HP 12.50 uur) Woensdag 15 januari 2003

Maastricht, xtc-dumping.

Vermoedelijk in de nacht van maandag op dinsdag heeft een dumping plaatsgevonden van afvalstoffen uit een xtc-laboratorium die door een surveillance-eenheid van de politie dinsdagmiddag 14 januari 2003 aangetroffen werd.
Tijdens hun surveillance troffen de politieagenten dinsdagmiddag rond 15.30 uur langs het Dousbergparcours in de berm en in een akker meerdere plastic vaatjes aan die vermoedelijk afkomstig waren uit een xtc-laboratorium. Bij onderzoek bleek het te handelen om 16 vaatjes die geheel of gedeeltelijk gevuld waren met onbekende vloeistoffen. Een aantal vaatjes bleek bij de dumping gelekt te hebben waardoor er een bodemverontreining had plaatsgevonden. De vaatjes zijn door een gespecialiseerd bedrijf afgevoerd. Milieuambtenaren van de politie gemeente en regionale brandweer stelden ter plaatse een onderzoek in waarna het gespecialiseerd bedrijf de vaatjes opgepakt en getransporteerd heeft. Gemeenteambtenaren hebben vervolgens de verontreinigde grond afgegraven. Bij een eerste bemonstering werd vastgesteld dat de vloeistoffen in de vaatjes vermoedelijk ether en aceton betreft, afvalstoffen van een xtc-laboratorium. De politie stelt een verder onderzoek in.
De politie is op zoek naar getuigen die mogelijk iets van de dumping gezien hebben Zij kunnen contact opnemen met de politie in het district Maastricht telefoon 0900-8844.

Maastricht, rijden onder invloed.
De politie heeft dinsdagavond 14 januari tegen een 52 jarige inwoner van Maastricht proces-verbaal opgemaakt wegens het rijden op een bromfiets onder invloed van alcohol.
De 52 jarige bromfietser reed dinsdagavond omstreeks 22.00 uur met zijn bromfiets over de Javastraat te Maastricht waar hij wisselde van rijbaan en tegen de zijkant van een in dezelfde richting rijdende personenauto reed. De bromfietser kwam daardoor ten val maar raakte niet gewond. De gewaarschuwde politie stelde vast dat de bestuurder van de bromfiets alcohol gedronken had waarop deze een alcoholblaastest moest afleggen. Deze blaastest bevestigde het vermoeden van de politieagenten. De inwoner van Maastricht werd daarop meegenomen naar het politiebureau waar de ademanalyse een alcoholpromillage aangaf van bijna 1.8 promille. Tegen de bromfietsbestuurder werd daarop proces-verbaal opgemaakt waarbij zijn rijbewijs werd ingevorderd. Na verhoor kon hij huiswaarts. De politie stelt nog en rijtechnische onderzoek in aan de bromfiets omdat deze vermoedelijk te hard kan rijden.

Maastricht, winkeldiefstal.
Een 50 jarige inwoner van Maastricht is dinsdagmiddag 14 januari 2003 door de politie bekeurd wegens het plegen van een winkeldiefstal. In een grootwinkelbedrijf aan de Grote Staat te Maastricht pleegde de inwoner van Maastricht omstreeks 15.00 uur de diefstal waarbij hij twee boeken met een winkelwaarde van ruim 43 euro niet betaalde aan de kassa en de winkel daarop wilde verlaten. Aan de uitgang werd hij echter ter verantwoording geroepen door het personeel. De gewaarschuwde politie nam de winkeldief mee naar het politiebureau waar tegen hem in het kader van snelrecht proces-verbaal werd opgemaakt. Na verhoor kon hij huiswaarts. Van het winkelbedrijf heeft de winkeldief een winkelverbod gekregen.

Eijsden, snelheidscontroles.
Dinsdag 14 januari 2003 heeft de politie op de Kloppenbergweg en de Rijksweg te Eijsden snelheidscontrole gehouden. Er werden 102 bekeuringen opgemaakt.
Op de Kloppenbergweg controleerde de politie tussen 16.00 en 17.30 uur en vervolgens op de Rijksweg tussen 20.15 en 21.45 uur. In het totaal werd de snelheid van 971 motorvoertuigen gemeten waarvan 102 bestuurders harder reden dan de toegestane snelheid van 50 km per uur. 94 bestuurders werden ter plaatse staande gehouden waarbij zij meteen het proces-verbaal kregen uitgereikt. Op de Kloppenbergweg bleek 75 km per uur de hoogste snelheid te zijn en op de Rijksweg te Eijsden 71 km per uur. De andere snelheidsovertreders krijgen het proces-verbaal via het Centraal Justitieel incassobureau thuis gestuurd.

Maastricht, verkeerscontrole.
Dinsdagmiddag 14 januari 2003 heeft tussen 16.00 en 17.00 uur op de Via Regia te Maastricht een verkeerscontrole plaatsgevonden. Twaalf processen verbaal werden uitgeschreven.
Motorrijders van de politie surveilleerden in de omgeving van de Via Regia te Maastricht en selecteerden uit het verkeer bromfietsen die naar de controleplaats aan de Via Regia werden overgebracht. Daar werden de bromfietsen aan een uitgebreide controle onderworpen. 17 bromfietsen werden in het korte tijdsbestek gecontroleerd. Zes daarvan werden bekeurd omdat er technische gebreken aan voertuigen werden vastgesteld. In vier gevallen bleek de bromfiets te hard te kunnen rijden. Een daarvan bleek bij controle op de rollentestbank in staat te zijn bijna 100 km per uur te kunnen rijden. Een bromfiets werd in beslag genomen omdat er duidelijk met het framenummer geknoeid is. Onderzocht wordt nog of deze bromfiets mogelijk van diefstal afkomstig is.

Maastricht, diefstal autos voorkomen.
In de Prof. Dumoulinstraat te Maastricht hebben vanacht twee onbekend gebleven mannen pogingen gedaan om twee geparkeerde personenautos te ontvreemden. Optreden van een buurtbewoner zorgde ervoor dat het tweetal de benen nam.
Een bewoner van de Prof. Dumoulinstraat hoorde woensdagmorgen omstreeks 02.45 uur vreemde geluiden op straat. Toen deze uit het slaapkamerraam keek zag hij een persoon op een bromfiets staan terwijl een tweede persoon vermoedelijk bezig was met het stelen van een auto. Deze auto zag de getuige een stukje achteruit rollen waarop de getuige het tweetal luid toeschreeuwde. Mogelijk geschrokken van de ontdekking sprong de autodief uit de auto waarop beide personen op de bromfiets snel wegreden.
De ter plaatse gekomen politie trof twee opengebroken personenautos van het merk Opel aan. Het onbekende tweetal had geprobeerd deze twee autos te stelen. De eigenaren van de opengebroken autos hebben inmiddels bij de politie aangifte gedaan.